Sydkoreanere: »Vi er mere bange for Trump end for Nordkorea«

Nordkorea har affyret endnu et missil, men for nabolandet Sydkorea fortsætter hverdagen som altid. Der er nemlig intet nyt i, at Kim Jong-un er utilregnelig – det nye og skræmmende er, at USA har fået Trump som præsident.

I Seoul går livet videre. Her har man vænnet sig til truslerne fra Nordkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: ED JONES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tæt ved det fashionable kvarter Gangnam i Seoul virker stemningen som på enhver anden fredag eftermiddag i den pulserende, moderne metropol.

Solen skinner fra en skyfri himmel. Taxaerne dytter og ræser om kap. Og kvinder og mænd suser ind og ud gennem dørene i de smukke butiksfacader med store shopping-poser og bimlende mobiltelefoner. Hvis man ikke vidste bedre, ville det være umuligt at gætte, at alle disse travle mennesker bor lige op ad verdens nok farligste nabo, der for kun timer siden har affyret endnu et missil - denne gang over japansk territorium.

Både det amerikanske og det sydkoreanske militær er i lige nu i gang med at analysere omstændighederne omkring affyringen. Og netop USA virker for mange sydkoreanere endnu mere skræmmende end den store missilskurk, Kim Jong-un.

»Vi er vant til at Nordkorea truer og viser muskler. Men situationen har aldrig været så eskaleret, som efter Trump kom til magten. Det er hans reaktioner, vi er bange for. For hvis der er nogen, der kan provokere Kim, så er det Trump,« siger Jung Kim, der har sit eget cateringfirma i Seoul og er ved at stige på bussen og tage på arbejde.

USA har ellers historisk været Sydkoreas helt store helt, men det har ændret sig for de yngre generationer, forklarer Byung-Ho Chung, der er professor i kulturel antropologi ved Hanyang Universitet i Seoul.

»De ældre oplevede koreakrigen, hvor USA var symbolet på retfærdighed og heltemod. Men de yngre generationer har set USA i Irak- og Afghanistan-krigene. Og de ser helt anderledes på landet. Især efter Trump er kommet til,« forklarer Chung og uddyber:

»De yngre sydkoreanere er langt mere kritiske over for USA, og de kan se, at både Trump-administrationen, men også vores egen regering her i landet udnytter situationen til at skabe frygt og dermed få lettere adgang til at kontrollere deres befolkninger.«

Uie er 28 år og bor normalt i Australien, men er på besøg i sit hjemland for at se sin familie:

»Jeg er selv meget nervøs over situationen, fordi mine forældre stadig bor her. Men det er som om, sydkoreanerne har vænnet sig så meget til truslerne, at de ikke lader sig gå på af dem mere. Jeg blev også først selv rigtigt bange, da jeg flyttede væk og så konflikten udefra,« fortæller hun på vej over på cafeen, hvor hun skal møde sin veninde.

Sydkoreas præsident har indkaldt til hastemøde i landets nationale sikkerhedsråd, og også FNs Sikkerhedsråd har indkaldt sine medlemmer til hastemøde på opfordring fra USA og Japan. Mødet finder sted fredag kl. 15 lokal tid i New York.

FAKTA: Nordkorea - verdens mest lukkede land

Ved en propfyldt kosmetikbutik kommer 25-årige Juhee Kim, der er kosmetolog og på vej tilbage på arbejdet efter sin frokostpause:

»Jeg er ikke bange. Vores regering, USA og FN laver så meget postyr, hver gang Nordkorea tester det ene og det andet. Men vi kan ikke tage os af det og ryste i bukserne, når det sker hele tiden. Det er blevet en Peter og ulven-situation for os. Vi lever bare videre og håber, at Trump vil være pædagogisk over for en mand som Kim,« siger hun og fortsætter ligesom resten af sydkoreanerne sin helt normale fredag.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Asien