Sydkorea sender ekspræsident 25 år i fængsel

Sydkoreas tidligere præsident har fået lang fængselsdom for korruption. Australien får - igen - ny premierminister. Guitarist bag »Sweet Home Alabama« er død. Få overblikket over nattens nyheder her.

Arkivfoto: Den 66-årige Park Geun-hye blev i marts 2017 afsat som præsident af Sydkoreas forfatningsdomstol som følge af sin rolle i en skandale, der sendte rystelser gennem toppen af landets erhvervsliv og politiske elite. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sydkorea sender ekspræsident 25 år i fængsel for korruption

Sydkoreas højesteret har fredag idømt den tidligere præsident Park Geun-hye 25 års fængsel i en omfattende sag om korruption og magtmisbrug. Det skriver nyhedsbureauet Yonhap ifølge Reuters.

Dermed har højesteret skærpet hendes straf fra april med et år. Den 6. april blev Park Geun-hye således idømt 24 års fængsel for blandt andet magtmisbrug, bestikkelse og afpresning.

Anklagemyndigheden appellerede denne afgørelse og søgte om en hårdere straf.

I juli blev Park Geun-hye idømt yderligere otte års fængsel for ulovligt at have taget imod penge fra landets efterretningstjeneste.

Ekspræsidenten har siddet fængslet i over et år.

Hun har hele tiden fastholdt, at hun er et uskyldigt offer for politisk hævn. Hun har ikke deltaget i retsmøder siden oktober sidste år.

Den 66-årige Park Geun-hye blev i marts 2017 afsat som præsident af Sydkoreas forfatningsdomstol som følge af sin rolle i en skandale, der sendte rystelser gennem toppen af landets erhvervsliv og politiske elite.

Sagen har også tråde til Danmark og en ung sydkoreansk dressurrytter, som 1. januar 2017 blev anholdt af politiet i Nordjylland. Hun er siden blevet udleveret til Sydkorea.

Den unge kvinde er datter af Choi Soon-sil, der gennem årtier har været en af ekspræsident Parks nærmeste veninder og indtager en hovedrolle i den omfattende skandale.

Choi Soon-sil blev i februar i år dømt til 20 års fængsel ved en domstol i Seoul.

Choi blev fundet skyldig i sammen med ekspræsident Park at have presset millioner ud af kæmpevirksomheder som Samsung og Hyundai, skriver nyhedsbureauet AP.

/ritzau/

Scott Morrison bliver ny premierminister i Australien

Den australske finansminister, Scott Morrison, bliver landets 30. premierminister efter at have vundet en afstemning om formandsposten i Det Liberale Parti fredag.

I Australien er det politiske system indrettet således, at det er lederen af det største parti, der får rollen som premierminister.

Tidligere fredag stemte 45 partimedlemmer for at vælge en ny formand, mens 40 stemte imod. Dermed var Malcolm Turnbull officielt færdig som premierminister i Australien.

50-årige Scott Morrison var i sidste afstemningsrunde oppe imod tidligere indenrigsminister Peter Dutton. I første runde var også udenrigsminister Julie Bishop med i kapløbet.

Det var netop Peter Dutton, der tidligere på ugen udfordrede Malcolm Turnbull i en afstemning om formandskabet i Det Liberale Parti. Han tabte dog til Turnbull tirsdag 35-48.

Efter afstemningen indgav Peter Dutton sin opsigelse som indenrigsminister. Han fik følgeskab af adskillige andre ministre, som havde stemt på ham.

Men Dutton havde fortsat ikke mistet håbet. Fredag formiddag indleverede han 43 underskrifter, hvilket var nok til at sikre ham en ny afstemning. Dog måtte han igen se sig slået. Denne gang af finansminister Scott Morrison, som altså nu bliver landets nye premierminister og formand for Det Liberale Parti.

Scott Morrison bliver den sjette premierminister i Australien på 11 år.

Han vandt fredagens afstemning over Peter Dutton 45-40 - samme resultat som det, der fældede Turnbull.

Miljøminister Josh Frydenberg bliver med overvældende støtte desuden ny vicepremierminister.

Forud for afstemningen tirsdag mellem Turnbull og Dutton var det netop Frydenberg, der advarede Det Liberale Parti mod at afsætte Malcolm Turnbull mindre end et år før valget. Han mente, det ville skabe frustration blandt vælgerne.

/ritzau/

Guitarist bag »Sweet Home Alabama« er død

Arkivbillede af Ed King fra 1975, mens han stadig spillede i Lynyrd Skynyrd. (AP Photo, File). (Foto: /Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere

Tidligere guitarist i det amerikanske rockband Lynyrd Skynyrd og medforfatter til monsterhittet "Sweet Home Alabama" Ed King er død, 68 år. Det fremgår af hans officielle Facebook-side torsdag.

- Det er med stor sorg, at vi må meddele, at Ed King gik bort i sit hjem i Nashville, Tennessee, den 22. august, står der i et indlæg.

- Vi takker hans mange venner og fans for deres kærlighed og støtte til Ed gennem hans liv og karriere.

Der bliver ikke opgivet nogen dødsårsag, men ifølge musikmagasinet Rolling Stone led Ed King af lungekræft.

- Ed var vores bror og en fantastisk sangskriver og guitarist. Jeg ved, at han vil blive genforenet med resten af drengene i Rock & Roll-himlen, skriver guitarist Gary Rossington, der var med til at starte Lynyrd Skynyrd, på Twitter.

Ed King sluttede sig til Lynyrd Skynyrd i 1972 og bidrog til bandets tre første albummer.

Han var blandt andet med til at skrive kæmpehittet "Sweet Home Alabama", der er at finde på albummet "Second Helping" fra 1974. Helt i begyndelsen af nummeret kan man høre Ed King tælle "one, two, three".

King forlod Lynyrd Skynyrd i 1975 på grund af uenighed med frontfigur Ronnie Van Zant.

Det skete, to år før at bandet styrtede ned med et fly i 1977. Forsanger Ronnie Van Zant, guitarist og sanger Steve Gaines, korsanger Cassie Gaines og manager Dean Kilpatrick døde. Det samme gjorde piloten og andenpiloten.

King vendte dog tilbage til bandet, da det blev genforenet af de resterende bandmedlemmer i 1987. Han spillede med Lynyrd Skynyrd frem til 1996, hvor han træk sig på grund af hjerteproblemer.

Lynyrd Skynyrd blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame i 2006.

/ritzau/

John Lennons drabsmand nægtet frihed for tiende gang

For tiende gang er Mark David Chapman, der skød og dræbte den tidligere Beatles-stjerne John Lennon, blevet nægtet prøveløsladelse.

Det sker med begrundelsen fra myndighederne i New York, at hvis Chapman bliver løsladt, vil det være "uforeneligt med samfundets ve og vel og underminere sikkerheden".

Nævnet, der tager stilling til prøveløsladelser, uddyber sin beslutning med, at en løsladelse af Chapman ikke blot vil "mildne alvorligheden af forbrydelsen". Den kan samtidig bringe den offentlige sikkerhed i fare, fordi nogle måske vil forsøge at gøre skade på Chapman ud af vrede eller hævn. Det skriver nyhedsbureauet AP.

63-årige Chapman afsoner en dom på mellem 20 års fængsel og livstid i Wende Correctional Facility i det vestlige New York for drabet på Lennon den 8. december 1980.

John Lennon blev skudt og dræbt foran sit hjem tæt ved Central Park på Manhattan i New York.

Mark David Chapman er mentalt forstyrret, men blev alligevel berettiget til at søge om prøveløsladelse første gang i 2000. Han har hidtil begrundet sine ansøgninger med, at han ikke længere er psykisk ustabil eller udgør nogen fare for samfundet.

Siden 2000 har han søgt om prøveløsladelse hvert andet år. Næste gang, han kan søge, er i august 2020.

John Lennon ville være 77 år i dag, hvis han stadig levede. Han blev født i Liverpool i 1940 og nåede skyhøj popularitet som frontfigur sammen med Paul McCartney i det legendariske band The Beatles.

Lennon var ved sin død gift med den japanske kunstner Yoko Ono. De to viede deres liv til pacifisme.

Yoko Ono er en kendt modstander af at lade Chapman blive prøveløsladt. Hun har gentagne gange sagt, at hverken hun eller parrets to sønner ville føle sig trygge, hvis han gik frit på gaden, skriver nyhedsbureauet AFP.

Drabet på John Lennon efterlod en verden af musikelskere i sorg og chok.

Mark David Chapman har senere forklaret drabet med, at han hørte stemmer og bare gerne ville være berømt.

/ritzau/

Sydafrika kritiserer Trump for koloniale udtalelser

Sydafrikas regering langer ud efter den amerikanske præsident, Donald Trump.

Det sker, efter at Trump torsdag tweetede, at han har bedt sin udenrigsminister om at se nærmere på beslaglæggelser af jord og drab på hvide bønder i Sydafrika.

Ifølge den sydafrikanske regering er Trump ikke bare "fejlinformeret" om forholdene i Sydafrika. Præsidentens udtalelser er også splittende og har racistiske undertoner.

- Sydafrika afviser fuldstændig dette snæversynede perspektiv, som kun søger at splitte vores nation og minde os om vores koloniale fortid, lyder det i et tweet fra den sydafrikanske regering.

Trumps tweet er det første, der nævner et afrikansk land, siden han blev præsident. Men det får ikke en varm velkomst.

Tweetet lander nemlig midt i en ophedet debat om landreformer i Sydafrika. Landet er fortsat præget af store racemæssige skel knap et kvart århundrede efter, at apartheid blev bragt til ende.

Den sorte majoritet i landet, som udgør 80 procent af befolkningen, ejer fortsat kun fire procent af jorden i landet.

Selv om landets kongres har arbejdet på at mindske forskellene, har processen været langsommelig.

Den sydafrikanske stat har siden 1994 opkøbt jord og gårde fra hvide storbønder, forudsat at de har villet sælge.

Men i juli sagde præsident Cyril Ramaphosa, at regeringspartiet vil forsøge at ændre grundloven, så staten kan ekspropriere landbrugsområder uden at betale erstatninger.

Det er dog ikke sket endnu, og intet jord er blevet beslaglagt, som Trump ellers hævder.

Trumps tweet blev sendt ud, kort efter at Fox News havde bragt et indslag om beslaglæggelser af jord og drab på hvide bønder i Sydafrika.

- Jeg har bedt udenrigsministeren om grundigt at få undersøgt disse rapporter om beslaglæggelser af jord og gårde og om omfattende drab på hvide bønder, skrev Trump.

I årevis har en lille gruppe af hvide storbønder hævdet at være udsat for voldelige og racistisk motiverede angreb.

Ifølge eksperter er overfaldene et udtryk for landets generelle høje kriminalitetsniveau, mens der til gengæld ikke er noget bevis for, at de er racistisk motiverede.

/ritzau/AP

Hawaiianere forbereder sig på at blive ramt hårdt af orkan

Orkanen Lane, der har kurs mod østaten Hawaii, er torsdag eftermiddag lokal tid blevet nedgraderet til kategori 3. Det bekræfter USA's nationale vejrcenter.

Onsdag blev Lane nedjusteret fra kategori 5, der er den højeste kategori, til kategori 4. Det betyder dog langt fra, at orkanen er ufarlig, påpeger vejrcentret. Med en vindstyrke på 57 meter i sekundet kan orkanen fortsat forårsage store skader.

Befolkningen skal derfor forberede sig på at blive "ramt hårdt" af orkanen, lyder det fra myndighederne.

Af den grund er skoler lukket resten af ugen, mens offentligt ansatte er blevet bedt om at holde sig hjemme, medmindre de har livsvigtige funktioner.

USA's nationale vejrcenter meddelte tidligere torsdag, at Lane havde skiftet retning og nu har direkte kurs mod øerne Maui og Hawaii, der også kaldes Big Island.

I løbet af det seneste døgn er der faldet op mod 500 millimeter regn på Big Island. Og det forventes, at der nogle steder kan falde op mod 800 millimeter regn, før uvejret passerer.

USA's præsident, Donald Trump, har udsendt en katastrofeerklæring for Hawaii. Erklæringen giver ministeriet for indenlandsk sikkerhed autorisation til at koordinere nødhjælp i forbindelse med orkanen.

Beredskabet på øerne arbejder på højtryk for at få så mange af Hawaiis hjemløse i sikkerhed som muligt. Mange af dem holder normalt til nær strande og vandløb, der risikerer at blive oversvømmet.

For selv om der er oprettet herberger flere steder på øerne, er der langt fra nok plads til at huse store dele af befolkningen.

I stedet sørger mange for at have nok forsyninger hjemme, så de kan barrikadere sig i husene.

Det inkluderer mad og drikke, men også fornødenheder i tilfælde af at elektriciteten bliver afbrudt på øen som følge af orkanens ødelæggelser.

Orkanen kan blive den kraftigste, der rammer Hawaii, siden orkanen Iniki i 1992. Der er endnu ingen meldinger om tilskadekomne.

/ritzau/Reuters

Ministerium: Saudi-ledet missilangreb dræber 20 børn i Yemen

26 civile, herunder mange børn, blev torsdag dræbt i et missilangreb af den saudi-ledede koalition i provinsen Hodeida i det vestlige Yemen. Det oplyser Youssef al-Hadiri, talsmand for landets sundhedsministerium, der er under de iranskstøttede houthi-oprøreres kontrol.

Ifølge talsmanden ramte et missil et køretøj med civile på flugt fra området. Talsmanden fortæller ifølge nyhedsbureauet dpa, at de dræbte tæller 20 børn, fem kvinder og chaufføren af køretøjet.

Youssef al-Hadiri fortæller, at ofrene blev dræbt, da de forsøgte at flygte fra Alkoui-området, efter et angreb mod et hus i området onsdag aften kostede fire civile livet.

Den saudi-ledede koalition har endnu ikke kommenteret oplysningerne fra sundhedsministeriet.

Alkoui-området oplever for tiden tunge kampe mellem styrker, der er loyale over for koalitionen, og houthi-oprørere. Kampene gør det meget vanskeligt for civile at flygte fra området.

Styrker fra den yemenitiske regering, der er støttet af den saudi-ledede koalition, indledte i juni en offensiv for at tilbageerobre Hodeida fra houthi-oprørerne.

Siden har yemenitiske regeringsstyrker overtaget kontrollen med lufthavnen i Hodeida, ligesom at de arbejder på at generobre byens meget vigtige havn, hvorfra 80 procent af nødhjælpen til Yemen kommer igennem.

Nødhjælpsorganisationer har advaret om, at offensiven kan få ødelæggende konsekvenser for Yemens befolkning, der allerede er på kanten af hungersnød.

Tidligere på måneden kostede et luftangreb i byen Dahyan mindst 50 personer, heriblandt 29 børn, livet, da en bus blev ramt.

Koalitionen har påtaget sig ansvaret for angrebet, men påstår, at bussen transporterede houthi-oprørere, skriver nyhedsbureauet AFP.

Efterfølgende har den saudi-ledede koalition oplyst, at den vil efterforske angrebet. Det skete, efter at både FN og USA havde krævet en undersøgelse af hændelsen.

/ritzau/