Sydkorea holder vejret

Fristen for at finde en løsning på 21 sydkoreanske nødhjælpsarbejderes skæbne udløb i går, mens deres regering magtesløs måtte opfordre USA til at forhandle med de talebanske kidnappere.

Frigivelse af fanger over for principper.

Valget er barskt i disse dage for 21 sydkoreanere, der blev kidnappet ved højlys dag i deres bus på vejen mellem Kandahar og Kabul i det land, de var rejst til for at hjælpe.

De sydkoreanske hjælpearbejdere har nu været i deres afghanske kidnapperes vold i næsten to uger og forsøgt at komme igennem dagene med en konstant dødstrussel hængende over hovederne og bevidstheden om, at deres fangevogtere indtil nu ikke har vist en flig af barmhjertighed.

Oprindelig var gruppen af kristne nødhjælpsarbejdere på 23 personer, men den taleban-tilknyttede gruppe, der holder sydkoreanerne som gidsler, har allerede demonstreret, at den er parat til at lade handling følge dens trusler.

I weekenden var pastor Bae Hyung-kyu den første til at lade livet, og tirsdag kom nyhederne om, at den 29-årige IT-tekniker Shim Sun-min var blevet dræbt af sine kidnappere.

Appel til USA
Flere vil følge, har gruppen truet med, medmindre den afghanske regering frigiver fanger med tilknytning til Taleban. Det er et krav, der på forhånd er blevet afvist af Afghanistans præsident, Hamid Karzai.

I marts frigav den afghanske præsident fem taleban-fanger for at hjælpe frigivelsen af en italiensk journalist. Men det medførte så stort et ramaskrig, at præsidenten har svoret, at den slags ikke vil gentage sig.

Principperne fungerer måske på papiret, men for de desperate pårørende og venner til de 21 taleban-fanger er det næppe nogen trøst. I erkendelse af, at regeringen i Seoul har meget lidt at skulle have sagt i Afghanistan, har den sydkoreanske regering opfordret USA til at vise »fleksibilitet« i forhandlingerne underforstået at den sydkoreanske regering gerne så en afvigelse i princippet om aldrig at forhandle med terrorister eller kidnappere.

Alvorligt syge gidsler
En delegation af pårørende har besøgt den amerikanske ambassade i Sydkorea i et forsøg på at få Washington involveret i at få frigivet nødhjælpsarbejderne, der var tilknyttet en kristen organisation. I den almene befolkning i Sydkorea er der forfærdelse over kidnapningerne, og mange taler om enten at trække Sydkoreas 200 FN-soldater ud af Afghanistan eller at sætte dem ind i et forsøg på at redde de 21 gidsler.

Presset er ikke blevet mindre efter gidselstagernes deadline for frigivelse af taleban-fanger fra afghanske fængsler blev nået i går. Taleban-gruppen strammede tommelskruerne en ekstra gang, da de påpegede, at to ud af gruppens i alt 18 kvinder er alvorligt syge og muligvis er i livsfare.

Der var i går modstridende oplysninger om, hvad der foregik i Ghazni-området, hvor de kidnappede koreanere menes at være skjult. Først på dagen blev der kastet flyveblade fra helikoptere, der opfordrede borgere til at forlade området på grund af en kommende militær aktion. Det blev bekræftet af forsvarsministeriet, og senere på dagen meldte blandt andre BBC om »uroligheder« i området.

Men senere på dagen afviste den afghanske regering, at der havde været tale om nogen redningsaktion og forklarede, at de militære operationer i området havde været rutinemæssige.