Sydkorea forbereder nyt forsøg på at få Nordkorea i tale

Sydkorea håber, at coronasamarbejde og Bidens indsættelse som præsident kan bløde forholdet til naboerne op.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, gav i 2018 hinanden hånden under et historisk møde ved den demilitariserede zone mellem de to nationer, men siden er samtalerne mellem dem gået i stå. (Arkivfoto) Pool New/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, håber, at samarbejde om coronapandemien kan genoplive landets forhold til Nordkorea, efter at samtaler mellem de to nationer mere eller mindre er brudt sammen de seneste år.

Det siger han mandag i sin årlige nytårstale.

I talen understreger præsidenten, at han stadig er dedikeret til at arbejde med Nordkorea.

Moon Jae-in siger også, at hans regering i de kommende uger vil forsøge at kickstarte samtaler mellem USA og Nordkorea, mens Demokraten Joe Biden forbereder sig på at overtage præsidentembedet fra Donald Trump.

»Dialog og fælles velstand er den vigtigste drivkraft bag fredsprocessen på den koreanske halvø.«

»Vores villighed til at tale når som helst og hvor som helst forbliver uændret,« siger Moon Jae-in.

Den sydkoreanske præsident, hvis tid på magten står til at slutte i 2022, har gjort samtaler med Nordkorea til et af sine vigtigste mål.

Han siger, at han i den forbindelse vil være i tæt kontakt med Joe Bidens kommende administration.

»Vi vil styrke alliancen med USA i forbindelse med indsættelsen af Biden-administrationen. Samtidig vil vi gøre et sidste forsøg på at opnå et større gennembrud i de stillestående samtaler mellem Nordkorea og USA og Nord- og Sydkorea,« lyder det fra Moon Jae-in.

USA er en af Sydkoreas nærmeste allierede.

Men forsøg på at overtale landet til at opgive dets atomprogram og forbedre forholdet til USA og Sydkorea er gået i stå, siden samtaler om dette mellem præsident Donald Trump og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, brød sammen i 2019.

I Nordkorea holder regeringspartiet, Koreas Arbejderparti, i disse dage kongres. Her har Kim Jong-un undervejs givet udtryk for, at landet skal udvikle mere avancerede atomvåben.

I løbet af weekenden kritiserede Kim Jong-un også Sydkorea for at ville samarbejde om »ligegyldige problemer« såsom coronapandemien, nødhjælp og turisme.

/ritzau/Reuters