Sydfransk by forbyder burkini i højsæsonen

Brug af helbadedragten signalerer troskab mod Islamisk Stat, hævder kommunaldirektøren i Cannes som argument for forbuddet.

En tyrkisk kvinde svømmer en tur i et friluftsbad i Berlin. Burkinien har været til heftig diskussion, siden den sydfranske by Cannes indførte et forbud mod brug af badedragten. Foto: Stephanie Pilick/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den såkaldte burkini – en helbadedragt for tækkelige muslimske kvinder – har længe været genstand for debat i Frankrig. Mens nogle ser den som udtryk for utålelig kvindeundertrykkelse, mener andre, at man i et frit og demokratisk samfund må klæde sig, som man vil, også på stranden. Så længe, naturligvis, at man ikke overtræder fransk lovs forbud mod at tilsløre ansigtet, hvilket ikke er tilfældet med burkinien, der kun dækker håret.

Men kan badedragten desuden opfattes som et signal om, at kvinden inde under stofferne ikke blot støtter men også aktivt propaganderer for Islamisk Stat? Det hævder kommunaldirektøren i Cannes, efter at den sydfranske bys forbud mod brug af badedragten under den igangværende højsæson torsdag blev kendt.

»Det handler ikke om at forbyde religiøse symboler på strandene men derimod en demonstrativ beklædning, der signalerer troskab mod terrororganisationer, som har erklæret os krig,« siger Thierry Migoule til nyheds­bureauet AFP.

Hvad med langærmede trøjer?

Af den kommunale forordning i Cannes, hvis borgmester tilhører de konservative Les Republicains, fremgår det desuden, at bystyret med forbuddet forsøger at komme uroligheder i forbindelse med denne angiveligt provokerende adfærd i forkøbet.

Hensynet til hygiejne, sikkerhed og verdsligheden i det offentlige rum er andre argumenter for at skride ind over for de stadig flere burkiniklædte kvinder, som ifølge kommunen i løbet af det seneste års tid er begyndt at frekventere La Croissette og andre strande i Cannes-området. En tendens, som flere franske medier betvivler eksistensen af.

Et af dem, avisen Libération, peger desuden på en række problematiske konsekvenser af forbuddet – i hvert fald hvis alle skal være lige for loven. Hvad betyder det eksempelvis for de strandgæster, som går i vandet iført tøj, der skal beskytte deres ekstremt følsomme hud mod solen? Hvis brugen af burkini er uhygiejnisk, bør det samme vel gælde for langærmede trøjer, påpeger Libérations indlandsredaktør, Jonathan Bouchet-Petersen, i en kommentar.

Saudisk dobbeltmoral

Også på de sociale medier diskuteres forbuddet intenst. Her minder adskillige brugere sarkastisk om, at Saudi-Arabiens kong Salman sidste sommer fik lov til at afspærre en offentligt tilgængelig strand ved Golfe-Juan i det nærliggende Vallauris i otte dage, mens han opholdt sig i sin private villa.

Ved den lejlighed havde hverken bystyret i Cannes eller, for den sags skyld, den franske stat noget at indvende mod en islamistisk monarks privatisering af det offentlige rum. Og når han afkortede sit ophold ved Côte d’Azur, som skulle have varet en hel måned, var det pga. underskriftsindsamlinger og polemik i medierne.

Kong Salman er statsoverhoved for et af verdens mest kvindeundertrykkende regimer, og medlemmer af den omfangsrige saudiske kongefamilie er ved flere lejligheder blevet beskyldt for at have støttet terrororganisationer som al-Qaeda.