Sydeuropæsiske virksomheder skal have hurtige lån

Den Europæiske Investeringsbank vil fra august i år stille ekstra lån til rådighed for små og mellemstore virksomheder, siger den tyske arbejdsminister efter en konference i Berlin uden store nyheder for Europas unge arbejdsløse.

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) mener, Danmark har fundet et miks med styr på økonomien, hånden under beskæftigelsen og reformer. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET

BERLIN: Repræsentanter for EUs 28 lande har på en stort anlagt konference i Berlin samlet en række redskaber til bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed i en såkaldt "værktøjskasse".

Løntilskud til virksomheder, der ansætter unge arbejdsløse, reformer af nogle landes arbejdsformidlinger og en plan om, at Den Europæiske Investeringsbank allerede i år skal begynde at frigive ekstra lån til små og mellemstore virksomheder er blandt redskaberne.

Fra august i år vil Den Europæiske Investeringsbank udbetale flere lån til sydeuropæiske virksomheder til en lavere rente, end markedet tilbyder, og de vil kunne låne seks milliarder ekstra ud om året frem over, forklarede den tyske arbejdsminister Ursula von der Layen.

»Hvor er jobbene? Den største barriere er kreditklemmen som de små og mellemstore virksomheder står i,« sagde Ursula von der Leyen på pressemødet efter konferencen i Berlin.

Thorning: Nu presser vi på

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder presset på invetseringsbanken vigtigt, og er tilfreds, selvom der ikke blev vedtaget noget nyt på mødet. EIB har for længst fået stillet 10 milliarder euro til rådighed af EU oger under kritik for ikke at låne penge nok ud.

»Det møde, vi har haft i dag og i sidste uge, understreger, at nu presser vi på, og derfor har jeg også en vis forhåbning til, at der nu kommer konkrete projekter i gang for de unge mennesker,« siger Helle Thorning-Schmidt.

EU har ifølge den tyske arbejdsminister i alt 24 milliarder euro til rådighed til bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed, når man lægger de forskellige puljer og fonde sammen. De tyske socialdemokrater i SPD, der vil bruge 20 milliarder ekstra på to år, brugte dagen til at give Angela Merkel et medansvar for ungdomsarbejdsløsheden ved at have ført EU ind på en ensporet sparepolitik.

S: En smule dobbeltmoralsk

Det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, Emilie Turunen, er glad for værktøjskassen, men hun kritiserer også den tyske kansler for en grad af "dobbeltmoral" i forhold til ungdomsarbejdsløsheden.

»Den øvelse hun laver i dag er god, men den er også en lille smule dobbeltmoralsk, fordi hun vil lave reformer på den ene side - og det kan jeg kun bakke op om - men på den anden side er man også nødt til at få gang i efterspørgslen i Europa og få gang i væksten. Og der har hun stået hårdt på bremsen og måske også for hårdt. Jeg vil ikke sætte spørgsmålstegn ved, at vi skal bringe gæld og underskud ned, men spørgsmålet er tempoet, og hvor hårdt, man har skulle gøre det og hvor samtidig landene har skulle gøre det. Det er det, der har kvalt et europæisk opsving i 2010 og som gør, at vi har svært ved at komme i gang. Der mangler den side, der hedder økonomisk stimuli,« siger Emile Turunen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil hverken kommentere Emilie Turunens eller SPDs kritik af Angela Merkel. Hun mener Danmark har fundet et miks med styr på økonomien, hånden under beskæftigelsen og reformer.

»Man skal bare huske, at hvis man skal bruge flere penge, så skal man ud og låne dem,« siger Helle Thorning-Schmidt.