Syd- og Nordkorea fortsætter dialog

Nordkorea forlanger, at Sydkorea slukker kæmpehøjtalere langs grænselinjen. Sydkorea afviser, hvis ikke man får noget til gengæld.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDKOREA: Delegationerne fra Syd- og Nordkorea fortsætter søndag deres drøftelser i grænsebyen Panmunjon om at få løsnet op for den anspændte situation mellem de to lande, skriver Reuters.

Torsdag beskød landene gensidigt hinanden hen over den demilitariserede zone som kulmination på længere tids optrapning af det anspændte forhold, der blandt andet bunder i nordkoreansk utilfredshed med sydkoreanske militærøvelser.

Det centrale punkt i forhandlingerne, der startede lørdag, er imidlertid Sydkoreas uvilje til at lukke ned for 11 meget store højtalersystemer, der brager popmusik og nyheder fra Sydkorea ind over den demilitariserede zone mod de nærmestliggende nordkoreanske bebyggelser.

Nordkoreanerne forlanger, at der slukkes for højtalerne, men har selv forsøgt sig med noget lignende uden det store udbytte. Kvaliteten af de nordkoreanske højtalere er simpelthen for ringe, så det er nærmest umuligt at høre, hvad der kommer ud fra dem.

Begge landes militær er i højeste beredskab, og Nordkorea har direkte erklæret, at landet befinder sig i en form for krigstilstand.

Flere internationale medier skriver søndag, at Nordkorea har fordoblet størrelsen på landets artilleristyrke, og hovedandelen af nordkoreanernes ubåde er angiveligt på vej på en militæroperation. Det forklarer en sydkoreansk regeringstalsmand ifølge det koreanske nyhedsbureau Yonhap.

Ifølge en professor ved Konkuk-universitetet i Seoul, Jeon Young-sun, er begge parterne under stærkt pres, for at få noget ud af forhandlingerne:

»Nordkorea vil have slukket for højtalerne, mens Sydkorea siger, at det ikke kan lade sig gøre, uden at de får noget til gengæld,« siger Jeon Young-sun.

De to Koreaer er teknisk set endnu i krig, da krigen i 1950-53 ikke endte med en fredsslutning.