Syd og nord vil afslutte 57 års »krig« i Korea

Fredsaftale skal sætte endeligt punktum for Korea-krigen, hvilket kan bryde Nordkoreas internationale isolation. USA ventes at ville kræve yderligere fremskridt fra Nordkorea i afviklingen af dets atomvåbenprogram som pris herfor.

Sydkoreas præsident Roh Moo-hyun og den nordkoreanske leder Kim Jong-il underskrev i går i Nordkoreas hovedstad Pyongyang en aftale der skal skabe fred og rigdom til de to korea’er. Begivenhed blev fejret med en frokost mellem landenes ledere. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Med et løfte om at arbejde mod en fredsaftale, der vil lukke et af de sidste kapitler i Den Kolde Krig, afsluttede Nord- og Sydkoreas ledere i går et historisk topmøde.

»Syd og nord er enige om, at det nuværende system med en våbenstilstand skal høre op om erstattes af en fredsaftale,« hed det i en fælles erklæring fra Nordkoreas leder Kim Jong-il og den sydkoreanske præsident Roh Moo-hyun. Sidstnævnte spåede i går håbefuldt, at aftalen vil føre til en endelig forsoning mellem de to lande, før han forlod den nordkoreanske hovedstad Pyongyang, hvor tusinder var udkommanderet til at hylde ham.

Nordkoreas kommunistiske diktator, Kim Jong-il, var mere tilbageholdende og bar sit sædvanlige pokeransigt, da topmødet sluttede. Han brugte dog lejligheden til at forsøge at kvæle rygter om, at han skulle være alvorligt syg, og det kommunistiske styre derfor står til at kollapse. »Sydkoreanske medier har rapporteret, at jeg lider af sukkersyge og endda hjerteproblemer. Det er der intet hold i,« sagde Kim Jong-il.

De to koreanske stater befinder sig teknisk set stadig i krig med hinanden, idet den blodige Korea-krig i årene 1950-53 kun blev afsluttet med indgåelse af en våbenstilstand, der aldrig er blevet fulgt op af en egentlig fredsaftale. Tanken er, at de to lande i november vil indlede fredsforhandlingerne sammen med Kina og USA, som begge er garanter for våbenstilstandsaftalen fra 1953.

Vil stoppe atomprogram
USA ventes imidlertid at forlange som en betingelse for en fredsaftale, at Nordkorea går videre med afviklingen af sit atomprogram, hvor Nordkorea i adskillige år forsøgte at gøre sig til verdens niende atommagt og også menes at have gennemført en prøvespængning.

Nordkorea har nu bebudet at ville standse atomprogrammet og tirsdag sagde landet endeligt ja til en lukning af et anlæg, der blev brugt til fremstilling af uran til atomvåben.

Den amerikanske præsident, George W. Bush, har rost Nordkorea for sin nye politik. Men USA ventes også at ville kræve, at Nordkorea udleverer eller destruerer allerede eksisterende atomvåben og materiale, der kan bruges til at bygge nye.

Foruden løftet om en fredsaftale blev de to koreanske stater på topmødet i Pyongyang også enige om at åbne for godstrafik over grænsen og om, at sydkoreanske virksomheder kan investere i en økonomiske »frizone« i Nordkorea og bruge den billigere nordkoreanske arbejdskraft.

Frygter åbenhed
For Nordkorea vil en fredsaftale have den fordel, at det vil bryde landets internationale isolation og blandt give Nordkorea adgang til lån og økonomisk støtte gennem Verdensbanken og andre internationale institutioner.

I Sydkorea udtrykte medierne i går imidlertid skuffelse over, at Nordkorea ikke er parat til en større åbning mod syd, så der bliver mulighed for mere menneskelig kontakt mellem de to landes befolkninger.

Den nordkoreanske tilbageholdenhed blev forklaret med, at Kim Jong-il frygter for, at det kommunistiske styre vil smuldre, hvis det tidligere så hermetisk lukkede land får mere kontakt med omverdenen.

Den japanske regering hilste derimod i går aftalen mellem Nord og Syd velkommen, og Japan ventes at ville overveje at ophæve sine økonomiske sanktioner mod Nordkorea, hvis den nuværende forsoning fortsætter.