Svineapokalypsen afblæst – men bacon bliver dyrere i USA

04INDBELGIUM-PIG-AGRICULTUR.jpg
Hende her er en eftertragtet sag på middagsbordene i USA, og amerikanerne kan se frem til at måtte betale mere for gris på gaflen. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere

… afblæste katastrofe

Der opstod hurtigt panik på de sociale medier i USA, da landbrugsministeriet oplyste, at de frosne svinereserver var historisk lave. Usle 8,2 mio. kilo var der tilbage i december, mens reserven et år tidligere var på 22.7 mio. kilo, skriver BBC.

Ministeriet medmeldte dog senere, at amerikanerne ikke skal frygte en svinetørke. Årsagen til den lave beholdning af frossen gris er angiveligt, at dyrene bliver solgt så hurtigt efter slagtning, at der ikke er grund til at fryse dem ned.

Bacon bliver stadig mere populært i USA, og svinebønderne siger, at der aldrig har været så mange slagtesvin som nu. På Chicagos handelsbørs er prisen på brystflæsk steget med 37 pct., og forbrugerne kan snart regne med skulle at punge mere ud end normalt for at få gris på gaflen, udtaler David Maloni, der står i spidsen for American Restaurant Association, til Reuters. Og det er selvfølgelig slemt nok, selv om katastrofen altså udebliver.

... afgørelse

Offentlighedens ret til information er vigtigere end privatslivets fred. Med den begrundelse har Japans højesteret afgjort, at en mand ikke kan få slettet visse ubehagelige oplysninger om sig, der dukker op, når man skriver hans navn og adresse på Google.

Manden er nemlig dømt for overtrædelse af loven om børneprostitution samt for besiddelse af børneporno. Det ville han gerne have slettet med den begrundelse, at han havde betalt den bøde, han blev idømt i 2012, og havde ret til at genopbygge sit liv, uden at folk konstant blev gjort opmærksom på hans forbrydelse, skriver The Guardian

En provinsdomstol gav ellers sidste år manden medhold i kravet om at Google skulle fjerne informationerne, men det blev omstødt af først landsretten og nu højesteret.

Google, der ligger i strid med franske myndigheder om, hvorvidt visse resultater skal fjernes fra søgemaskinen, er begejstret for den japanske afgørelse.

… lektion

Fem drenge mellem 16 og 17 år er i Virginia, USA, blevet idømt en noget anderledes straf, efter at de vandaliserede en historisk bygning, skriver Washington Post.

Ashburn skole for farvede var, som navnet antyder, stedet hvor byens sorte gik i skole fra 1892 til 1950erne, dengang USA var raceopdelt, og bygningen er under restaurering. Men de fem ungersvende overmalede den med hagekors, uanstændig graffiti og ordene »white power«. Tre af dem tilhører selv etniske minoriteter, og retten fandt da også frem til, at de fem vandalers motivation snarere var præget af jord i hovedet end racehad.

Derfor er de fem nu blevet dømt til at læse en række bøger af sorte, jødiske og afghanske forfattere, skrive en stil om hatespeech, besøge et Holocaust-museum og interviewe en kvinde, der som barn var elev på den historiske skole.

Karl Kühlmann Selliken er souschef

på Berlingskes udlandsredaktion