Sveriges udenrigsminister prædiker politisk korrekthed men undersøges for korruption

Den svenske udenrigsminister med den feministiske dagsorden beskyldes for at svindle sig til en fagforeningslejlighed i Stockholm. Nu skal en undersøgelse afklare, om hun er så ordentlig, som hun mener, at andre skal være.

Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström - her i selskab med sin danske kollega, Kristian Jensen - er under mistanke for korruption. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Take no shit«.

Så kontant var beskeden på det halssmykke, Margot Wallström bar om halsen, da hun blev udnævnt som Sveriges udenrigsminister i efteråret 2014. Det var vigtigt for hende at have det på netop den dag, og hun ville bære det hver eneste dag fremover, sagde hun til Aftonbladet.

Det var i samme åndedrag, hun annoncerede, at hun ville føre en aktivitisk og feministisk udenrigspolitik på Sveriges vegne, som har gjort hende berømt og berygtet verden over. Den har givet anledning til både beundrende og hånelige kommentarer – i Danmark nok mest det sidste.

Om hun har båret det pågældende halssmykke hver dag vides ikke. Men i løbet af de seneste dage er Wallström havnet i en storm af netop shit, som end ikke lykkeamuletten med det aggressive budskab kan redde hende ud af.

Fusk med fagforening

Aftonbladet og Dagens Nyheter har afsløret, at den socialdemokratiske udenrigsminister har sprunget køen over og fået stillet en lejlighed i det centrale Stockholm til rådighed af LO-fagforbundet Kommunal.

Som om det ikke var nok til at bringe sindene i kog hos fagforbundets medlemmer på ventelisten, har Wallström lejet lejligheden for et symbolsk beløb på 32 kr. om måneden. Samtidig har hun scoret en stor, månedlig godtgørelse på tusindvis af kroner for udgifterne til selv samme bolig og dobbelt husførelse.

Alt dette har Kommunal omhyggeligt skjult i lejekontrakten, og nu har den svenske anklagemyndighed mod korruption valgt at gå ind i sagen for at undersøge, hvilken rolle Wallström selv har spillet. Den besked tager udenrigsministeren dog roligt imod, mens hun fastholder, at der er tale om en »misforståelse« med fagforbundet.

»Jeg byder den her undersøgelse velkommen. Jeg har ingenting at skjule, og det er godt at få afklaret,« siger Margot Wallström til Aftonbladet.

Afsløringerne af lejlighedsfidusen er desuden kun en del af en større skandalesag for Kommunal, som Aftonbladet og Dagens Nyheter har udrullet. Fagforbundet har ifølge aviserne tabt flere hundrede millioner kroner på at drive en restaurationsvirksomhed, som blandt andet har budt på fester med champagne og pornostjerner for fagforeningsbosserne.

Nægtes indrejse i Israel

Selv om svindlen med lejligheden er opsigtsvækkende i sig selv, vækker det forundring i Sverige, at det lige er Wallström, som er blandet ind i den. Hun prædiker nemlig politisk korrekthed og feminisme i sit virke som udenrigsminister.

For bare en uge siden gjorde hun Israels regering så vred, at hun nu nægtes indrejse i landet. Baggrunden var, at hun ville have en FN-undersøgelse af den israelske vold mod palæstinensere, som hun mistænker for at bryde med de internationale menneskerettighedskonventioner. Tidligere har hun gjort sig bemærket ved at tale usædvanligt direkte til Saudi-Arabien i spørgsmål om kvinders rettigheder, som derfor også har et horn i siden på Sverige.

Før hun blev udenrigsminister, var hun socialminister i den tidligere socialdemokratiske statsminister Göran Perssons regering. Det job sagde hun dog op i 1998, fordi hun ikke kunne enes med Persson. Året efter blev hun udnævnt til svensk EU-kommissær for miljø, hvor hun gjorde sig bemærket ved at indføre markant skærpede regler for kemikalieindustrien.

Hun blev EU-kommissær i endnu en omgang, og efter ti år i Bruxelles flyttede hun til New York for at arbejde med kvinders rettigheder for FN. Det er dette arbejde, der har gjort hende til den feministiske udenrigsminister, hun er i dag ifølge hende selv.

Flere korrupte S-kvinder

Foreløbig har Margot Wallström ingen planer om at forlade sin post som udenrigsminister. Stefan Löfven har da også fredet hende ved at sige, at selv om hun burde have handlet anderledes i sagen om lejligheden, har han stadig tillid til hende.

Men hun klamrer sig til magten, og det er ikke mindst, fordi to andre fremtrædende kvindelige, socialdemokratiske ministre er blevet fældet og fyret af politiske skandaler i løbet af de seneste 20 år.

I 1995 måtte den daværende leder af partiet Mona Sahlin træde tilbage, mens hun stod på tærsklen til at blive Sveriges første kvindelige statsminister, fordi hun havde brugt offentlige midler til privatforbrug. Skandalen blev dømt Toblerone-skandalen, fordi Sahlin foruden et overdrevet forbrug af dyrt tøj og tasker også havde købt to stænger af den lyse chokolade.

I 2005 måtte den socialdemokratiske politiker Laila Freivalds træde tilbage fra sin post som udenrigsminister efter en række skandaler, hvor hun blandt andet havde stemt for lovgivning, som ville komme hende selv til gode i salget af hendes egen lejlighed.