Sveriges Tegnell erkender: Vi skulle have lukket mere ned

I et nyt interview erkender den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, at Sverige har haft et for højt antal døde, og at der skulle være lukket mere ned, end Sveriges strategi indebar.

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige burde have gjort mere for at forhindre covid-19 i at sprede sig. Alt for mange svenskere har måttet give efter for virussen.

Sådan siger Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, til Sveriges Radio Ekot.

»Skulle vi støde på den samme sygdom med nøjagtigt det, vi ved om den i dag, tror jeg, at vi ville lande et sted mellem det, Sverige gjorde, og det, resten af ​​verden gjorde,« siger han.

Sveriges strategi i forbindelse med bekæmpelsen af den ny coronavirus har været omdiskuteret i hele verden og ikke mindst her i Danmark. Mens Danmark lukkede relativt konsekvent ned, fokuserede Sverige på at begrænse spredning af coronavirus samt beskytte udsatte grupper, for eksempel ved at forbyde store forsamlinger og forsegle plejehjem, og med ængstelse har mange danskere kigget over Øresund og ventet på resultatet.

Ville Sverige klare krisen bedre end Danmark? Havde de valgt den rette strategi, og var vores den forkerte?

Nu slår Anders Tegnell altså fast, at der er »potentiale til forbedring« i Sveriges strategi, som han – i modsætning til hvad der er sket i Danmark – som myndighedsperson har lagt. I Danmark har regeringen truffet beslutningerne.

I interviewet vil han ikke komme ind på, hvad der præcist skulle have været anderledes.

»Jeg tror, ​​der er potentiale for forbedring i det, vi har gjort i Sverige, helt klart. Og det ville være godt at vide mere nøjagtigt, hvad man skal lukke ned for at forhindre spredning af infektion bedre.«

Undervejs har Tegnell ellers løbende argumenteret for, at det er Sverige, der har haft den rette strategi.

Ja, absolut, svarer Tegnell, da Ekot spørger om der er for mange, der er døde for tidligt i Sverige indtil videre.

Og havde det været muligt at gøre noget ved det, vil Ekot vide:

»Ja, det er det, vi måske overvejer i fremtiden: Om der var nogen måde at forhindre det på.«

Senest har et dansk og også et internationalt studie peget i retning af, at de såkaldte superspreder-arrangementer står for den største del af smitten, og på et samråd tirsdag antydede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at en mindre nedlukning af Danmark kunne have været tilstrækkelig.