Sveriges statsminister: »Vi har nok været naive«

En formodet IS-terrorist er blevet pågrebet af svensk politi for at have planer om terror. Samtidig varsler den svenske statsminister, Stefan Löfven, en ny terrorpakke samt en forlængelse af grænsekontrollen.

Terroren er i denne uge for alvor rykket tæt på Sverige. Politiet har pågrebet en 25-årig irakisk mand, der ifølge den svenske efterretningstjeneste Säpo havde planer om at udføre et terrorangreb i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCUS ERICSSON

Ordene fra den svenske statsminister talte sit klare sprog:

»Det har måske været vanskeligt for os at acceptere, at der i vores åbne samfund er mennesker, svenske borgere, der sympatiserer med morderne i ISIL (IS, red.).«

Sådan lød det fra Stefan Löfven på pressemødet om den højaktuelle terrortrussel, hvor statsministeren henviste til de Syrien-krigere fra Sverige, som er rejst i krig med IS og nu kan udgøre en terrortrussel:

»Sverige har nok været naiv i denne henseende,« konstaterede Stefan Löfven.

Udtalelsen er en reaktion på, at terroren i denne uge for alvor er kommet tæt på Sverige.

Her har politiet jagtet, oplyser svenske medier, en 25-årig irakisk mand ved navn Mutar Muthanna Majid, der ifølge den svenske efterretningstjeneste Säpo har haft planer om at udføre et angreb i Europa. Flere medier skriver, at målet højst sandsynligt har været Sverige.

Sent torsdag aften offentliggjorde det svenske sikkerhedspoliti, at man har pågrebet den formodede terrorist.

Som i Danmark har de svenske myndigheder hævet sikkerhedsniveauet til det næsthøjeste, hvilket er det højeste niveau til dato i Sverige.

Med terrortruslen som løftestang varsler Stefan Löfven en stramning af landets terrorlove og skærper tonen over for terrorisme. Han lægger blandt andet op til øget brug af kameraovervågning og mulighed for at lade politiet hemmeligt overvåge computere ved at installere spionprogrammer.

Desuden forlænger Sverige grænsekontrollen med op mod tre uger – frem til den 11. december.

»Sverige skal aldrig blive et fristed for terrorister,« slog Stefan Löfven fast. Flere svenske medier – herunder Expressen – kan berette, at Säpo i en instruks til svenske politikredse skriver, at den formodede 25-årige terrorist er »medlem af IS«, og at han er rejst fra Irak og Syrien til Tyskland og siden videre til Sverige. Hvordan han er kommet ind i Sverige, og om han er rejst under dække af at være flygtning, er fortsat uvist.

Mutar Muthanna Majid har modtaget militær træning i Syrien, lyder det fra flere svenske medier, der også beretter, at manden var rejst ind i Sverige sammen med et ukendt antal formodede medgerningsmænd.

Jagten på den formodede IS-terrorist har trukket tråde til Danmark og Norge.

De svenske myndigheder havde orienteret Politiets Efterretningstjeneste (PET) om, at den 25-årige fortsat var på fri fod, og at man ikke vidste, hvor han befandt sig.

Derfor blev billedet af den formodede IS-terrorist sendt ud til samtlige politikredse i Danmark.

»PET kan bekræfte, at dansk politi har modtaget billedet af den eftersøgte mand. Der er ikke nogen konkret viden om mandens opholdssted, så derfor har de svenske myndigheder bedt dansk politi om også at være opmærksomme,« oplyste PET tidligere torsdag i en e-mail til Berlingske.

Beredskabet i Danmark er fortsat på næsthøjeste niveau, mens det i den seneste trusselsvurdering fra PET lyder, at terrortruslen mod Danmark er uændret og altså forstat betragtes som alvorlig.

Andreas Nygaard Just, Berlingske Nyhedsbureau, har bidraget til artiklen