Sveriges statslige TV-station vil ikke sende rost film om jødehad

SVT – den svenske pendant til DR – skød penge i en film om terror og jødehad. Men da filmen var færdig, ville man alligevel ikke vise den. Kritikere hævder, at det skyldtes politisk korrekthed.

Watching the moon at night. Officiel filmplakat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

Sveriges statslige TV- og radiokanal, SVT, støttede økonomisk dokumentarfilmen »Watching the Moon at Night.« Filmen blev lavet af to anerkendte svenske instruktører, Joanna Helander og Bo Persson, der begge har lavet roste dokumentarer. Filmen har været vist i seks lande – blandt andet på filmfestivaler – og er blevet rost som en seriøs og fornem film om jødehad og terror. Filmens hovedproducenter var det uafhængige filmselskab Kino Koszyk HB og Svenska Filminstituttet. Dokumentaren viste, at der var en sammenhæng mellem islamisk terrorisme og jødehad, og at mange jøder er blevet ramt af terror.

Selv om SVT normalt viser de film, som man har støttet økonomisk, på landsdækkende fjernsyn, gjorde man en undtagelse i denne sag. SVT valgte ikke at købe rettighederne, og dermed blev filmen ikke vist. Men fravalget var ikke begrænset til SVT, idet to svenske filmfestivaler, som også fik tilbudt filmen, ligeledes valgte ikke at vise den.

Tidligere filmkonsulent ved Svenska Filminstituttet Marianne Ahrne var den, der i sin tid besluttede at støtte filmen økonomisk. Hun siger til SVTs netavis, at hun allerede dengang, støtten blev givet, blev modarbejdet, og at der var »den ene formelle forhindring efter den anden.«

Instruktør Bo Persson siger til SVTs netavis, at SVTs projektleder, Lars Säfström, forlangte, at filmen blev mere antiamerikansk og antiisraelsk:
»Han forsøgte at påvirke filmens indhold (...) For os var det helt uacceptabelt, at han skulle blande sig i indholdet.«

SVT afviser, at der var politiske årsager bag afvisningen af at vise filmen, og at grunden var, at filmens producenter ikke havde overholdt aftaler.
SVTs chef for dokumentarfilm, Axel Arnö, siger til SVT, at filmen ikke passede ind i SVTs programflader, fordi den mere var et essay end et journalistisk produkt.

Men den begrundelse tror filmkonsulent Marianne Ahrne ikke på, og hun siger til SVT:

»Jeg tror ganske enkelt ikke på det. For det er en helt fantastisk god film. Jeg kender ikke til andre film, der på en så dybtgående måde analyserer terrorismen og dens rødder. Men ingen har motiveret, hvorfor de ikke vil vise filmen – andet end med svage, formelle grunde. Jeg tror simpelthen ikke, at man vil se koblingen mellem antisemitisme og terrorisme og heller ikke vil vise, at der findes israelske ofre.«

En række debattører har givet udtryk for, at de mistænker, at afvisningen skyldes politisk korrekthed. Kommentator Erik Helmerson fra Dagens Nyheter skrev således i et indlæg, at terroren ofte rettes mod jødiske mål: »Både i Paris og København har terroren for nylig været rettet mod mennesker, hvis eneste forbrydelse var, at de var jøder (...) Kontroversielt? Nej, alle ved, at det er sådan, og selv Irans øverste ledelse har en tradition for åbne antisemitiske tirader (...) Man frygter islamofobi mere, end man vil vise, at terror begås i islams navn. Derfor tror jeg, at en film som »Watching the Moon at Night« skaber nervøsitet og uro.«

I Svenska Dagbladet skriver kommentatoren Claes Arvidsson:

»SVT har været medproducent af filmen »Watching the Moon at Night«, men har brudt kontrakten, er hoppet fra og har forklaret, at man ikke vil sende den. Alt sammen uden nogen offentlig motivering. Men en sådan er nødvendig, for beslutningen giver virkelig ikke sig selv (...) Bo Persson og Joanna Helander har lavet en visuelt stærk film. Det er en god og vigtig film – ikke mindst fordi den tager koblingen mellem den moderne terrorisme og antisemitisme op.«