Sveriges regering reagerer på #MeToo-kampagne

#metoo-kampagnen har fået Sveriges regering til at indkalde arbejdsmarkedets parter til debat om sexchikane.

#metoo-kampagnen har fået Sveriges regering til at indkalde arbejdsmarkedets parter til debat om sexchikane. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAUL MARTINEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om sexchikane og overgreb kører stadig på de sociale medier. Kampagnen #metoo har fået mange til at åbne op om episoder med seksuelle krænkelser.

Søndag rykkede kampagnen videre fra de sociale medier og ud på gaden. Ifølge det svenske nyhedsbureau TT stimlede mange hundrede sammen i ti svenske byer for at demonstrere mod seksuelle krænkelser.

Og kampagnen har nu også fået den svenske regerings opmærksomhed.

Mandag sender regeringen en indbydelse til et møde ud til arbejdsmarkedets parter. På mødet skal parterne og regeringen diskutere, hvordan seksuelle overgreb og chikane kan forebygges på arbejdspladserne.

Budskabet kom fra ligestillingsminister Åsa Regner og arbejdsmarkedsminister Ylva Johansson i forbindelse med søndagens #metoo-demonstrationer.

Fra scenen i Stockholm påpegede Åsa Regnér, at de har fået nok.

Ylva Johansson benyttede lejligheden til at minde om et krav til arbejdsgiverne om at forebygge krænkelser på arbejdspladserne. Kravet blev indført for to år siden.

Mødet skal klarlægge, hvordan reglerne om forebyggelse skal anvendes. Parterne skal derudover se på, om der stadig er problemer, der skal tages hånd om.

Også i Gøteborg var flere hundrede mennesker mødt op for at vise deres støtte til #metoo-kampagnen.

Rundt omkring i verden var der ligeledes demonstrationer mod sexchikane. Flere tusinde har ifølge TT været på gaden.

 

Kampagnen begyndte i lyset af Weinstein-skandalen i Hollywood. Her er filmproducenten Harvey Weinstein blevet anklaget for seksuelle overgreb og tilnærmelser til kvinder i branchen.

Anklagerne kommer blandt andet fra prominente Hollywood-skuespillere som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.

Siden har mange tusinde mennesker på de sociale medier fortalt om deres oplevelser med sexchikane under hashtagget #metoo.

/ritzau/