Sveriges »nationale sikkerhedsrådgiver« bakker Trump op - men er han opdigtet til lejligheden?

Svensk sikkerhedsekspert bakker Trump op på Fox News, men »eksperten« er ukendt af det svenske udenrigsministerium og forsvar.

Foto: Olivier Douliery

Efter Donald Trump i sidste uge manede til eftertanke med ordene: »Se hvad der skete i Sverige i går aftes«, har internationale medier og debattører rettet deres opmærksomhed mod det nordiske land for at finde ud af, hvad der er skidt og kanel.

Er Sverige ved at gå i opløsning indefra på grund af massiv indvandring? Er landet en multietnisk fredszone? Eller noget midt imellem?

Da den amerikanske TV-Kanal Fox News med udgangspunkt i Donald Trumps udtalelse tog fat i debatten om Sveriges tilstand, var det blandt andet med deltagelse fra en svensk mand, der blev præsenteret som Nils Bildt og som »forsvars- og national sikkerhedsekspert«.

Nils Bildt bakkede i programmet, som blev sendt torsdag, op om Donald Trumps syn på Sverige og gav udtryk for, at problemer med integration og kriminalitet i indvandrer- og flygtningemiljøer bliver fejet ind under gulvtæppet i Sverige.

Nils Blidt konkluderede også, at de svenske politikere ikke har en gennemarbejdet plan for integration af indvandrere.

I Sverige undrer man sig over indslaget på Fox News. Nils Bildt er nemlig ukendt i Sverige, og hverken det svenske forsvar eller udenrigsministeriet kender til manden. Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter, som også har været i kontakt med Nils Bildt.

Nils Bildt forklarer i en mail til Dagens Nyheter, at det var en redaktør på Fox News, der valgte hans titel.

»Jeg havde ikke selv kontrol over deres valg af titel. Jeg er uafhængig analytiker med base i USA,« forklarer Nils Bildt i mailen til Dagens Nyheter, der i øvrigt skriver, at Nils Bildt udvandrede fra Sverige tilbage i 1994, og at han i dag skulle drive flere sikkerhedsfirmaer.

Dagens Nyheter oplyser også, at Nils Bildt oprindeligt hed Nils Tolling og er søn af Sven Tolling, der i Sverige er et kendt navn inden for ridesporten.

Det var Bill O'Reilly, der var vært, da Fox News sendte indslaget med Nils Bildt om Sverige, og i et klip på Fox News' website lægger han ikke skjul på, hvad han mener de amerikanske mediers dækning af Donald Trump som præsident. 

»Det er korrekt, at præsident Trump lavede en retorisk fejl, da han ikke specificerede hvad i Sverige, at han talte om,« konstaterer Bill O'Reilly i indslaget.

Herefter remser han alle de medier op, der var hurtige til at pege fingre ad den amerikanske præsident efter hans bemærkning om Sverige, men som til genngæld ikke rapporterede om det, da der få dage senere rent faktisk var bilafbrændinger og optøjer i forstaden Rinkeby.

»I ved det allerede. De amerikanske medier er overvejende uærlige. Det er en skam,« lyder det fra Bill O'Reilly i indslaget, som kan ses her: