Sveriges forsvar udsat for cyberangreb

Et af svensk forsvars it-systemer er blevet udsat for cyberangreb. Det sker kort inden stor øvelse med deltagelse af bl.a. Danmark.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI

Det svenske forsvar er ifølge den svenske avis Dagens Nyheter for nyligt blevet udsat for et cyberangreb.

Angrebet skulle angiveligt have ført til, at myndigheden lukkede it-systemet Caxcis ned. Det er et system, der benyttes til at planlægge øvelser.

Det svenske forsvar er yderst fåmælt om sagen. Man vil ikke oplyse, hvornår angrebet har fundet sted, hvornår it-systemet blev lukket ned, eller hvem der mistænkes for at stå bag.

Det svenske forsvars pressechef, Philip Simon, kalder angrebet for »en hændelse«.

»Det har ikke påvirket vores operative kapacitet, men vi har haft en hændelse, som påvirkede systemet,« siger han ifølge SVT's hjemmeside.

Ifølge Dagens Nyheter finder angrebet sted, netop som det svenske forsvar planlægger en stor militærøvelse kaldet Aurora 17 med 19.000 deltagere, som skal afholdes til efteråret sammen med Danmark, Estland, Frankrig, Norge, Tyskland og USA

»Det er et system for planlægning af øvelser. Det har altså ikke noget med vores operative kapacitet at gøre, men alle former for påvirkning af vore systemer er alvorlige,« siger Philip Simon.