Sveriges elnet kan blive angrebet af hackere: Nu vil Sverige beskyttes bedre mod cyberangreb

Den svenske opposition kræver, at regeringen vedtager bedre beskyttelse mod cyberangreb. Ifølge en ekspert er der så mange sikkerhedshuller i Sveriges systemer, at elnettet kan – og formentlig vil blive – angrebet i den nærmeste fremtid.

Foto: AMIR COHEN/Reuters/Ritzau Scanpix

Det svenske elnet kan blive lukket ned af hackere.

Sådan lyder vurderingen fra svenske eksperter, som SVT har talt med. Og Sveriges regering kan godt regne med, at hackerne allerede planlægger et større angreb mod det svenske elnet.

»Der har allerede været en kortlægning af vores IT-infrastruktur koblet til elnettet – det ved vi,« fortæller Fredrik Blix, som er universitetslektor ved Stockholms universitet og ekspert i cybersikkerhed, til SVT.

»Jeg kender ikke til nogen målrettede angreb, men der er aktører, som forbereder sig på at kunne slukke dele af eller hele vores elnet,« siger han.

Han forklarer, at cybertruslen især er rettet mod computere i den offentlige forvaltning af Sveriges elnet, og henviser herefter til, at lignende angreb er blevet gennemført mod Ukraines elnet i både 2015 og 2016, skriver SVT.

Hackere har dengang formået at installere ondsindet software på energiselskabet ABBs såkaldte mikroscadasystem. Det er det samme system, som det svenske elnet styres med, skriver SVT.

I Ukraine har angrebene – som russiske hackere stod bag – ramt hundredtusinder af mennesker.

Hvis dét sker i Sverige, vil store dele af samfundslivet ganske simpelt kollapse, skriver SVT. Sveriges myndighedsinstitutioner er dybt afhængige af elnettet. Alligevel er der så mange sikkerhedshuller i Sveriges system, at elnettet kan nedlægges, mener Fredrik Blix.

Det har fået den svenske regerings oppositionspolitikere op af stolen. Kristdemokraternas forsvarspolitiske ordfører, Mikael Oscarsson, siger således til SVT, at han nu vil kræve et fornyet politisk fokus på cybertruslen mod Sverige.

»I Sverige er der syv myndigheder, som deler ansvaret for cybersikkerhed. Det betyder, at det nemt falder ned mellem stolene, og det bliver ikke godt. Det er på høje tid, at vi gør som i Storbritannien og skaber et center for cybersikkerhed i stedet for at dele det op på en masse myndigheder,« siger han til SVT.

Den svenske regering er for så vidt ikke uenig med Kristdemokraterna. Tilbage i januar lød det fra statsminister Stefan Löfven, at der skulle oprettes et nationalt center til at tackle nøjagtig den slags trusler. I slutningen af marts skal Sveriges efterretningstjeneste, Säpo, sammen med blandt andet forsvarsministeriet præsentere et forslag til, hvordan et sådant center kunne se ud.

Det er endnu uvist, hvem der i givet fald skal stå i spidsen for et sådant center, men ifølge SVT er de svenske sikkerhedsmyndigheders chefer enige om, at de sammen skal lede centret.