Sveriges- demokraterne står til at blive tredjestørst

Det er partiet, som ingen af blokkene vil lege med, men ifølge en exitpoll bliver Sverigesdemokraterne det tredjestørste parti på den anden side af Sundet.

Partiformand Jimmie Akesson efter den store valgsejr søndag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDERS WIKLUND

Partiet Sverigesdemokraterne har i høj grad været i fokus og taget overskrifter under den svenske valgkamp.

Kandidater er blevet smidt ud af partiet på grund af racistiske udtalelser, partiet har til gengæld høstet fremgang i meningsmålingerne - alt imens at andre politiske partier og politikere har taget afstand til partiet.

Både de rød-grønne partier og den borgerlige blok Alliansen har gjort det klart, at de ikke ønsker at samarbejde med partiet efter valget.

Men spørgsmålet er, hvorvidt Sverigesdemokraterne bliver til at komme udenom, eller om de ender med at blive den berømte »tungen på vægtskålen«.

Ifølge en exitpoll fra svensk tv - SVTs såkaldte Valu (valgstedsundersøgelse, red.), der er baseret på interviews med mere end 12.000 vælgere - står partiet nemlig til at blive det tredjestørste i Sverige.

Forventer højere tilslutning

10,5 pct. af vælgerne har stemt på partiet, lyder det i exit-pollen, hvilket er en fremgang på næsten 5 pct. sammenlignet med sidste valg.

Den svenske avis Dagens Nyheter, der er til stede ved Sverigesdemokraternes valgfest i Wasahallen i det centrale Stockholm, rapporterer, at den offentliggjorte exit-poll udløste jubel - men at det imidlertid er en udbredt forventning i partiet, at det endelige valgresultat bliver endnu højere, over 12 pct.

Sverigesdemokraternes pressesekretær Martin Kinnunen fastslår, partiet vil kunne agere helt anderledes fremadrettet, hvis de ender med at få en stemme fra hver tiende svenske vælger, som valgstedsundersøgelsen altså lægger op til:

»Hvis det her resultat holder, får vi helt andre muligheder for at arbejde politisk. Det faktum, at vi oftere stemte med den borgerlige alliance i denne valgperiode, betyder ikke, at vi gør det i den kommende,« siger han til Dagens Nyheter.

Bekymring hos politiske modstandere

Den tydelige fremgang til Sverigesdemokraterne udløser imidlertid bekymring hos politiske modstandere.

Den tidligere socialdemokratiske leder Mona Sahlin siger til SVT, at hun »desværre ser en tydelig vinder, Sverigesdemokraterne« ved dagens valg.

Og Vänsterpartiets partisekretær siger, ligeledes til SVT:

»Vi har længe været opmærksomme på et voksende Sverigesdemokraterne. Det er selvfølgelig problematisk-«