Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
STOCKHOLM: Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, kan se frem til en komfortabel sejr for sin alliance af fire borgerlige partier, viser den nyeste meningsmåling.
Alliancen har gennem de seneste uger ligger godt foran den rød-grønne blok med Socialdemokratarnas Mona Sahlin som statsministerkandidat, men den seneste måling snævrer dog forspringet ind.
Det er analyseinstituttet United Minds, der giver alliancen 48,0 pct. mod de rød-grønnes 43,2. I andre meningsmålinger har den borgerlige blok ligget og svinget omkring 50-51 pct.
Yderligere ser det ud til, at det kontroversielle parti Sverigedemokraterna ligger stabilt over spærregrænsen på fire procent – i hvert fald står de til at få 7,1 pct. af stemmerne og dermed et solidt fodfæste i Riksdagen.
Målingen viser også, at Socialdemokraterna igen er det største parti med 28 pct. af vælgernes opbakning, mens Reinfeldts Moderaterna ligger på 25,7.
Tonen skærpes
Valgkampen i Sverige er nu inde i den sidste, hæsblæsende slutspurt, hvor forskellene på partierne og de to blokke for alvor begynder at blive tydelig.
Det kom til udtryk under en partilederdebat på Svensk TV4 i aftes, hvor Mona Sahlin bl.a. brugte en sag om en kræftsyg kvinde, Maria, der er faldet ud af sygeforsikringen, fordi hun betegnes som fuldt arbejdsdygtig, men alligevel ikke kan arbejde og derfor er nødt til at leve af socialhjælp.
Den borgerlige regering har strammet kravene til selvforsørgelse, hvilket ifølge de rød-grønne har betydet, at 30.000 svenskere har mistet deres sygeforsikring.
- Der er jeres system, der har skabt dette her, hvad vil I sige til Maria, spurgte Mona Sahlin i retning af alliancen.
Herfra blev der repliceret, at de borgerlige har ændret sygesikringssystemet fra, at det automatisk sender folk på pension til at søge at få dem ud på arbejdsmarkedet – selv om der ikke blev givet noget svar på kvinden Marias situation.
Høj ungdomsarbejdsløshedOgså på uddannelsesområdet blev fronterne trukket klart op.
Ungdomsarbejdsløsheden i Sverige er blandt de højeste i Europa, og mange unge dropper ud af skolen uden at gennemføre en af de mange gymnasiale uddannelser.
De borgerliges bud er at ændre uddannelsessystemet og indføre deciderede lærlingeuddannelser, mens den rød-grønne blok vil udbygge uddannelsestilbuddene, så de unge kan forbedre deres karakterer i deres eget tempo.
- Hvorfor foragter I borgerlige mulighederne for at gå videre, spurgte Mona Sahlin direkte undervisningsminister Jan Björnlund fra Folkpartiet.
Hertil lød svaret: - Ungdomsarbejdsløsheden skyldes, at I vil have, at alle skal være akademikere.