Nyhedsvarsel
Internationalt

Sveriges borgerlige erkender valgnederlag

Moderaternes partisekretær erkender, at den borgerlige Alliansen ikke formåede at blive genvalgt. Det endelige valgresultat ventes før midnat.

Moderaternes partisekretær Kent Persson erkender, at det ikke er lykkedes Alliansen af de fire borgerlige partier at blive genvalgt. Det endelige valgresultat ventes at ligge klar inden midnat. EPA/HENRIK MONTGOMERY / TT Fold sammen
Læs mere
Foto: JESSICA GOW / TT

Det stod allerede klart i den exit-poll, som SVT offentliggjorde kort efter kl. 20, og tendensen viser sig i de valgresultater, der løbende ruller ind fra de svenske valgsteder, omend langt fra alle endnu er talt op.

Men nu kaster Sveriges borgerlige officielt håndklædet i ringen og erkender, at et magtskifte i Sverige bliver en realitet:

Den borgerlige blok »Alliansen« med statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterne, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterne har tabt til den rød-grønne blok.

Moderaternes partisekretær Kent Persson lægger ikke skjul på sin skuffelse over for avisen Svenska Dagbladet.

»Vi havde sigtet højere i Moderaterne. Og vi havde, frem for alt, i Alliansen, sigtet mod at blive genvalgt. Men det lykkes vi ikke med,« siger han og understreger, at valgkampen har været »op ad bakke«:

»I foråret var vi langt bagefter. Nu har vi mindsket forspringet ved at kæmpe hårdt og tappert, men det rakte ikke hele vejen,« fortsætter Kent Persson.

Ifølge SVTs exitpoll står den borgerlige blok til at få sammenlagt 39,7 pct. af stemmerne mod de rød-grønne partiers samlede 44,8 pct.

Statsministerpartiet Moderaterne går markant tilbage til 22,2 pct, hvilket er næsten 8 pct. lavere end ved det foregående valg.

SVTs valgstedsundersøgelse viser, at partiet har tabt mange stemmer til Sverigesdemokraterne, der er stormet frem og står til at blive Sveriges tredjestørste parti. Næsten hver tredje af Sverigesdemokraternes vælgere stemte på Moderaterne ved sidste valg.

Også Kristdemokraternes partisekretær Acko Ankarberg erkender valgnederlaget:

»Det ser ud til, at Alliansen ikke klarer sig igennem. Og det er meget foruroligende, at vi både synes at få en venstreorienteret regering og at Sverigesdemokraternes stilling styrkes,« siger han til det svenske nyhedsbureau TT.