Sverigedemokraternas spidskandidat befamlede partifælle: Nu står de sammen frem i video

Sverigedemokraterna har udgivet en video med Peter Lundgren og Sara-Lena Bjälkö – den kvindelige partifælle, Lundgren har indrømmet at have »taget på brystet« i fjor. De opfordrer medier til at lade sagen ligge.

Efter at have hørt de implicerede parter siger Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, at han har tillid til den partifælle, der tog en kvindelig kollega på brystet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Både Peter Lundgren og Sara-Lena Bjälkö troede, de havde lagt det bag sig. Da de to partifæller i fjor var til en partikonference, endte en festlig aften med, at Peter Lundgren tog Sara-Lena Bjälkö på brystet.

Det fortæller de i en ny video, som Sverigedemokraterna har udgivet i kølvandet på den skandale, der har ramt partiet blot en uge inden europaparlamentsvalget, skriver SVT.

»Jeg var ganske enkelt en nar,« siger Peter Lundgren i videoen til sin partifælle og fortsætter:

»Jeg havde virkelig angst over det og tog kontakt til dig nogle dage senere og undskyldte.«

En lækket optagelse af et telefonopkald mellem to af partiets medlemmer – Sara-Lena Bjälkö og Kristina Winberg – afslørede i weekenden partiets spidskandidat, Peter Lundgren, i at have forgrebet sig på Sara-Lena Bjälkö sidste år.

Det var en anden af partiets kandidater til Europa-Parlamentet Kristina Winberg, der optog opkaldet – og efter at optagelsen er blevet lækket, er hun blevet både ekskluderet fra partiet og valglisten.

Hun var til stede på hotelværelset, da Peter Lundgren befamlede sin partifælle, og i den lækkede optagelse af telefonopkaldet fortæller Sara-Lena Bjälkö om, hvordan hun gik i panik, da det skete.

Men i den nye video, som Sverigedemokraterna har udgivet, fortæller hun, at hun har lagt episoden bag sig.

»Vi, som var i rummet, havde det rigtig sjovt. Så er det bare uheldigt, at det blev så dumt, som det blev. Men jeg mener, at vi har rettet op på det her og talt om det,« siger hun i videoen.

De to fortæller desuden om, hvordan de efterfølgende har tilbragt en del tid sammen og nu er på god fod med hinanden. Bjälkö tilføjer i øvrigt, at hun ikke har tænkt sig at politianmelde det:

»Jeg betragter det ikke som en politisag. Det er mig selv, der bør afgøre det – ikke medierne eller nogen anden. Vi troede, det var ovre, og så kommer det her så lang tid efter.«

Hun anklager Kristina Winberg for at have lækket optagelserne af deres telefonsamtaler og tilføjer i øvrigt, at hun aldrig har givet Winberg lov til at optage dem i første omgang.

»Det sårer mig, og jeg bliver meget ked af det,« siger hun i videoen.

Kristina Winberg blev ekskluderet fra Sverigedemokraterna, umiddelbart efter at den lækkede telefonoptagelse faldt i hænderne på Expressen. Men hun fastholder, at det ikke er hende, der har lækket optagelsen af telefonsamtalen.

»Hvordan i Jesu navn skulle jeg have gjort det, når jeg ikke har materialet? Hvordan skulle jeg kunne gøre det? Min mobiltelefon blev stjålet, og jeg havde ikke iCloud,« siger hun til SVT.

Sverigedemokraternas partiformand, Jimmie Åkesson, oplyser til Expressen, at han og resten af partiledelsen i weekenden har haft kontakt til Sara-Lena Bjälkö:

»Vi har lagt 100 procent vægt på, hvordan hun beskriver det her, og så har vi håndteret det derefter. Vi har lyttet til hende,« siger han.

Derfor har partiet også stadig tillid til Peter Lundgren som spidskandidat ved europaparlamentsvalget, forklarer han til Expressen.