Sverigedemokraternas leder er klar igen

Lederen af det højreorienterede og mest omdiskuterede parti i Sverige vender tilbage til svensk politik med gode meningsmålinger i ryggen efter en lang sygemelding.

35-årige Jimmie Åkesson har været leder af Sverigedemokraterna siden 2005. Han har været medlem af Rigsdagen i Sverige siden 2010 og er kendt for at være islamkritisk og modstander af indvandring. Arkivfoto: Anders Wiklund Fold sammen
Læs mere

OSLO: Jimmie Åkesson husker næsten ikke de sidste dage af valgkampen i september 2014. Han stillede ellers troligt op til parti­lederrunder og debatter, men han var ikke til stede. Han kørte på »autopilot« og var ikke mentalt til stede, har han siden fortalt.

Umiddelbart efter det sidste kryds var sat og lagt i stemmeurne, tog Sverigedemokraterna-lederen hjem og besluttede sig for, at han havde brug for professionel hjælp og en lang pause fra svensk politik. Han led af både stress og en depression.

»Det første, jeg gjorde, var at fjerne Twitter-appen fra min telefon. Og så opsøgte jeg en psykolog, som gav mig antidepressiv medicin,« siger Jimmie Åkesson i talkshowet Skavlan, der bliver sendt i både Norge og Sverige.

Selv om Jimmie Åkesson annoncerede sit comeback i marts, er det først i denne weekend, han genoptager sine opgaver som partileder. Det sker, når han holder en forårstale i Stockholm og deltager i en partilederdebat på svensk TV.

Sverigedemokraterna har været isoleret i svensk politik, siden partiet valgte at vælge den socialdemokratiskledede regering 3. december, mens Jimmie Åkesson var sygemeldt.

»Det var en af de få sager, jeg blandede mig i. Jeg sagde til dem, at jeg ville isolere mig og have ro, men hvis de ville fælde regeringen, ville jeg gerne lige vide det,« siger Åkesson.

Sverigedemokraterna ønsker at stoppe indvandringen til Sverige, og efter parlamentsvalget sidste år erklærede de, at de kun ville støtte en regering, der vil mindske indvandringen eller genforhandle indvandringspolitikken.

Den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven ville ikke gå med på nogen af Sverigedemokraternas krav, og så blandede Åkesson sig. I en SMS til sin stedfortræder skrev han »give them hell« (giv dem helvede, red.).

Beskeden fik Sverigedemokraterna til at vende tommelen nedad til regeringens statsbudget og tvang Löfven til at udskrive nyvalg efter bare 62 dage som statsminister.

Isoleret fra svensk politik

Det blev imidlertid bremset af decemberforliget, som sikrede Löfven regeringsmagten med fire små partier og et bredt samarbejde med oppositionen. Siden har Sverigedemokraterna været mere eller mindre politisik isoleret i den svenske rigsdag.

»De kan ikke bare fortsætte med at tro, at de kan ignorere os. Vi bliver ved med at sige til de andre partier, at de er nødt til at tale med os og forhandle med os. De kan ikke bare lade, som om vi ikke findes,« siger Jimmie Åkesson til svensk TV. Han understreger desuden, at partiet stadig arbejder for at mindske indvandringen til Sverige og at få de øvrige partier til at genforhandle indvandringspolitikken.

»Når situationen er så ekstrem, som den er i dag, og vi har fået et så tydeligt signal fra vælgerne om, at de vil have forandringer, skal vi arbejde for det,« siger Åkesson.

I 2014 søgte 81.300 flygtninge om asyl i sverige, og det tal forventes at ende på 90.000 i år.

Borgerlige vælgere bløder op

Opbakningen til partiet er kun steget siden december, og 14,6 procent af svenskerne ville stemme på Jimmie Åkessons parti, hvis der var valg i morgen. Og mens opbakningen fortsætter med at stige, bløder de andre partiers vælgere op i holdningen til det højreorienterede parti.

En måling foretaget for en uge siden af det svenske analysebureau Ipsos viser, at 46 procent af vælgerne vil have de andre partier til at samarbejde med Sverigedemokraterna.

Opbakningen bliver primært hentet fra de borgerlige partier, som ser en fordel i, at Sverigedemokraterna har indflydelse på borgerlig politik.

Men den samme måling viser også, at 41 procent af vælgerne mener, at partiet skal holdes uden for politisk indflydelse for enhver pris, skriver avisen Dagens Nyheter.