Sverigedemokraterna vil vokse endnu mere

Kommentator og medforfatter til bog om Sverigedemokraterna, Erik Meier Carlsen, spår meget langvarig medvind til Sveriges svar på DF.

Med 5,7 pct. af stemmerne og 20 mandater stormede det indvandrerkritiske svenske parti Sverigedemokraterna (SD) i aftes ind i den svenske Riksdag og skabte dermed nærmest kaotiske tilstande i svensk politik.

Men SD er mere end kommet for at blive i svensk politik. Deres politiske styrke og indflydelse vil vokse yderligere under kommende svenske valg.

Det spår den politiske kommentator Erik Meier Carlsen, der er medforfatter til en bog om det nye politiske fænomen på den anden side af Øresund og Kattegat.

- Det er en meget, meget sandsynlig udvikling, at de vil vokse yderligere. Den svenske befolkning vil få en ny opfattelse af dem, alene fordi de nu er repræsenteret i parlamentet. Dertil kommer, at den ledelse, som har ført partiet frem til denne foreløbige succes, har et rimeligt greb om tingene. De er taktisk begavede og ved, hvordan situationen skal udnyttes, siger Erik Meier Carlsen.

Som den politiske situation er i øjeblikket, ser Moderaternes leder, Fredrik Reinfeldt, ud til at skulle lede en mindretalsregering. Han har kategorisk afvist ethvert samarbejde med SD, men ifølge den danske kommentator kan den situation meget vel ændre sig i den kommende tid.

- Som det ser ud nu, kan Reinfeldt ikke opnå støtte fra Miljøpartiet. Han må derfor formentlig gå ud som mindretalsregering uden noget sikkerhedsnet. I den situation kan han blive indirekte afhængig af støtte fra Sverigedemokraterne og på trods af sine meget bastante udtalelser om dem etablere en eller anden form for forståelse med dem, siger Meier Carlsen.

Kommentatoren forklarer, at Sverige er inde i en proces, der er meget langt tilbage i forhold til den udvikling, vi har været igennem i Danmark med Dansk Folkeparti:

- Sverigedemokraterne er brudt igennem på en måde, som er meget snævert knyttet til det historisk store nederlag for de svenske socialdemokrater. Så også blandt de svenske socialdemokrater må der komme en revurdering af situationen, der minder om den proces, som partiet var igennem herhjemme i årene efter, at Nyrup erklærede DF for 'ikke stuerene'.

Endelig forklarer Erik Meier Carlsen, at Sverigedemokraternes succes er et udtryk for, at en ganske stor gruppe af svenskere føler sig 'dybt foruroliget' over samfundsforandringerne og basalt set mener, at globaliseringen og internationaliseringen er en trussel mod dem selv og hele velfærdssamfundet.

Erik Meier Carlsen har skrevet bogen "Folkhemspopulismen" om Sverigedemokraterna sammen med svenskeren Markus Uvell.