Sverigedemokraterna vil smide egne unge ud - har plejet omgang med fascister

En række højtplacerede medlemmer af Sverigedemokratisk Ungdom står til eksklusion fra partiet efter beskyldninger om at have plejet omgang med fascister.

Sverigedemokraternas fungerende leder, Mattias Karlsson, lægger på Facebook ikke fingrene imellem over for partiets ungdomspolitikere, der har haft kontakt til højreradikale bevægelser og partier. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nyt, at politiske ungdomsbevægelser har lidt mere markante synspunkter end deres moderpartier.

Men for det højreorienterede nationalkonservative Sverigedemokraterna, der fik knap 13 procent af stemmerne ved Riksdagsvalget i september sidste år, er det tilsyneladende blevet for meget af det gode.

I hvert fald har partiet indledt eksklusionssager mod omkring 20 medlemmer af Sverigedemokratisk Ungdom i Stockholmsområdet, blandt andet for at have plejet omgang med ekstremister fra andre partier og bevægelser.

Blandt dem, der står til at blive ekskluderet, er også ungdomsbevægelsens formand, Gustav Kasselstrand, og viceformand William Hahne.

Sverigedemokraternas midlertidige for- mand, Mattias Karlsson, der vikarierer for den stadig sygemeldte Jimmie Åkesson, begrunder over for Dagens Nyheter eksklusionerne:

»Det handler om meget alvorlige mistanker om ideologiske afvigelser. De førende repræsentanter for Sverigedemokratisk Ungdom har blandt andet samarbejdet med neofascistiske partier i Italien.«

Ifølge svenske medier består de ideologiske afvigelser i ungdomspolitikernes forbindelser til den højreradikale bevægelse Nordisk Ungdom og i et samarbejde med det lille italienske parti La Destra.

Bare socialt samvær med højreradikale

Flere af ungdomspolitikerne, der står til eksklusion, er imidlertid gået til modangreb i pressen og har gjort opmærksom på, at moderpartiets pressetalsmand, Henrik Vinge, har været i kontakt med både Nordisk Ungdom og La Destra, hvilket dokumenteres med mail og billeder, hvor Vinge blandt andet optræder med en repræsentant for det italienske parti.

Henrik Vinge forsvarer sig med, at der er tale om forhold, som ligger langt tilbage i tiden, og at der blot var tale om socialt og upolitisk samvær med La Destra-repræsentanten.

Sverigedemokraterna har de seneste mange år forsøgt at distancere sig fra den yderste højrefløj i Sverige og – blandt andet med Dansk Folkeparti som forbillede – udelukke medlemmer med sympatier i eksempelvis antidemokratisk, antisemitisk eller nazistisk retning.

At man i moderpartiets ledelse heller ikke ser med milde øjne på det, man her udlægger som ungdomspolitikernes forsøg på at trækket partiet i en mere rabiat retning, fremgår af en opdatering, som fungerende partiformand Mattias Karlsson skrev på sin Facebook-profil i anledning af konflikten;

»En genradikalisering af partiet, selv i begrænset omfang, bliver uden mig. Jeg har ikke ofret 16 års blod, sved og tårer for at tilbringe min politiske fremtid med en endeløs ørkenvandring omkring spærregrænsen sammen med en flok halvfascistiske, selvretfærdige, vrede, unge mænd (og kvinder for den sag skyld) med Napoleon-komplekser.«