Sverigedemokraterna er den store vinder ved svensk EU-valg

Mens Dansk Folkeparti får afklapsning i dansk EU-valg, står Sverigedemokraterna i Sverige til fremgang.

Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, ses her søndag, hvor der er blevet stemt til Europa-Parlamentet. Valgresultatet er endnu ikke klar, men målinger giver et bud på, hvordan fordelingen af mandater ender. 10070 Jessica Gow/TT/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Stockholm. Sverigedemokraterna står til at blive det tredjestørste svenske parti i EU-Parlamentet med 15,4 procent af stemmerne.

Det viser de foreløbige optællinger ifølge den svenske valgmyndighed. Cirka 90 procent af stemmerne er talt op.

Socialdemokraterna står til at blive størst med 23,6 procent, mens Moderaterna ser ud til at blive næststørst med 16,8 procent.

Liberalerna, som har risikeret at ryge ud af parlamentet, ser ud til at klare sig med 4,1 procent af de svenske stemmer.

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna står ifølge valgmyndigheden til at at øge sin stemmeandel med 5,7 procentpoint i forhold til EU-valget i 2014.

Partiet har venskabelige bånd til Dansk Folkeparti, der omvendt står til en vælgerlussing ved europaparlamentsvalget. DF går fra fire til et enkelt mandat og mister næsten 16 procentpoint.

I efteråret holdt Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, tale ved Dansk Folkepartis årsmøde. I den forbindelse udtalte Dansk Folkepartis Søren Espersen, at han var imponeret over det svenske parti.

- Vi er imponeret over partiet, og hvad de har gjort. Vi har en lang historie sammen med dem. Allerede før valget i Sverige i 2010 var Pia, (Kjærsgaard, daværende DF-formand, red.) i Skåne og tale sammen med Jimmie.

- Jeg har været taler ved to af deres årsmøder, og Kristian Thulesen Dahl (nuværende DF-formand, red.) har været derovre et par gange. Vi har en rigtig god forbindelse, sagde Espersen.

Talen ved årsmødet blev afholdt, kort efter at Sverigedemokraterna var stormet frem ved det svenske valg, hvor partiet fik 17,6 procent af stemmerne.

Ifølge den svenske valgmyndighed står Socialdemokraterna til at få fem mandater, Moderaterna til at få fire mandater, Sverigedemokraterna til at få tre mandater, Centerpartiet til at få to mandater og Kristdemokraterna til at få to mandater.

Vänsterpartiet og Liberalerna står hver til et enkelt mandat.

Ligesom i Danmark er valgdeltagelsen steget i Sverige. I forhold til valget i 2014 er den steget med 4,4 procentpoint.

/ritzau/