Sverigedemokrater vil have svensk mad i svenske munde

Står det til Sverigedemokraterna i den svenske by Alvesta, må kommunale institutioner fremover kun købe fødevarer lavet i Sverige. Partiet er dog villig til kompromis, når det eksempelvis drejer sig om bananer.

Hvis Sverigesdemokraterna i den smålandske kommune Alvesta får magt, som de har agt, skal ingredienserne i Emil fra Lønnebergs suppeterrine udelukkende bestå af lokale råvarer. Arkivfoto: Erik Jepsen Fold sammen
Læs mere

Hverken i Danmark eller Sverige er det er særsyn, at offentlige myndigheder – ud fra devisen om at handle lokalt og tænke globalt – prioriterer indkøb af lokale fødevarer i sin indkøbspolitik.

Men i Alvesta kommune, som ligger i Emil fra Lønneberg og alle børnene i Bullerbys hjemregion, Småland, er det ifølge Sveriges­demokraterna nødvendigt at gå endnu videre.

I byrådet her er Sverigedemokraterna det tredjestørste parti, og står det til dem skal det fra 2017 være forbudt for kommunens institutioner at købe fødevarer, som ikke er produceret i Sverige.

Det fremgår af et budgetforslag, som partiets byrådsgruppe fremlagde fredag. Her står, at: »Sverigedemokraterna ønsker, at al mad, som indkøbes af Alvesta kommune, skal være svensk og lokalt produceret. Økologiske produkter er ønskeværdige, men det absolut vigtigste er, at maden er lokalt produceret, det vil sige svensk.«

Skulle forslaget blive vedtaget, vil det antageligvis blive svært at servere retter, der involverer citrusfrugter, ris samt tomater om vinteren og en lang række andre produkter, som det skandinaviske vejrlig ikke giver mulighed for dyrkning af.

Man kan dog formode, at et forbud betragteligt vil højne kendskabet til svenskproduceret vin, der uden konkurrence fra mere velkendte vinregioner vil kunne serveres til receptioner og andre festlige lejligheder i kommunalt regi.

Sverigedemokraterna har mødt nogen kritik for forslaget, der også er blevet omtalt i udenlandske medier under overskrifter som »svenske højreorienterede går bananas«. Men partiets gruppeformand i Alvesta kommune, Benny Lundh Johansson, ser ingen grund til at trække i land.

»Vi har fremlagt et godt budgetforslag, og vi er vældig tilfredse med det,« siger han til dagbladet Smålandsposten.

Gruppeformanden åbner dog for en kattelem i forhold til enkelte produkter, da han bliver spurgt om præcis, hvad forslaget, om at al mad indkøbt i kommunen skal være svensk, i praksis vil indebære.

»Man er nødt til at være lidt fleksibel med visse ting som bananer og andet,« siger han.

Foruden forbuddet mod udenlandsk mad foreslår partiet også, at der skæres massivt ned på indsatser for indvandrere og asylansøgere.

Blandt andet ønsker Sverigedemokraterna, at alle kommunale aftaler med den svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket, bliver opsagt, og at det desuden bliver forbudt for private boligudlejere at indgå aftaler med Migrationsverket om indkvartering af flygtninge.

Sverigedemokraterna i Alvesta ønsker også al undervisning i svensk for indvandrere afskaffet. I stedet skal de 30 millioner svenske kroner, som partiet mener, vil kunne spares her, bruges på kommunens skoler og ældreomsorg, skriver Smålandsposten.