Sverige vil udvide det nordiske forsvarssamarbejde

Svenske politikere taler om at udvide det nordiske forsvarssamarbejde. En socialdemokrat foreslår, at Skandinavien kunne få fælles luftforsvar. I Danmark er et tilsvarende forslag stillet af DF, og blevet positivt modtaget af Folketinget.

Over de næste år skal Danmark købe kampfly for milliarder. Med i kapløbet er Gripen-flyet, som Sverige har bestilt i alt 204 af. Foto: Saab. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På den anden side af Øresund diskuterer politikerne for tiden fremtiden for det svenske forsvar. Sverige står med sin neutralitetspolitik uden for NATO, men der er flertal i den svenske Rigsdag om at gå sammen med Danmark, Norge og Finland om våbenkøb, øvelser og uddannelse, skriver avisen Sydsvenskan.

Der er dog nogle, der er villige til at gå endnu længere. Socialdemokraten Håkan Juholt mener nemlig, at de nordiske lande bør få fælles luftforsvar.

- Vi kan gå videre til et fælles ansvar for luftovervågningen. Vi skal anvende skatteborgernes ressourcer smartere. Det ville blive både billigere og mere effektivt, hvis Sverige, Norge, Finland og Danmark samordner luftforsvaret, siger han til Sydsvenskan.

Et samlet nordisk luftforsvar ville bestå af omkring 250 jagerfly, heraf 48 danske.

/ritzau/