Sverige vil heller ikke registrere flygtninge

Flygtninge, der ikke ville registreres i Sverige, truede med at springe overbord fra en færge. »Vi vil ikke tvinge dem til at lade sig registrere,« forsikrer svenske myndigheder.

Efter dansk politi torsdag gav flygtninge grønt lys til at rejse frit gennem Danmark uden at lade sig registrere, tog mange toget fra Københavns Hovedbanegård til Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

SVERIGE: Den svenske statsminister anklagede torsdag Danmark for at bryde Dublin-forordningen ved ikke at registere de flygtninge og migranter, der rejser gennem Danmark.

Nu slår de svenske udlændingemyndigheder dog fast, at landet hinsidan vil følge den præcist samme praksis som danskerne. Det fortæller den beredskabsansvarlige ved Migrantionsverket i Malmø, Rexhep Hajirizi, til dagbladet.no.

»Det er vigtigt at understrege, at vi ikke tvinger nogen til at give deres fingeraftryk eller søge asyl i Sverige,« siger han.

Flygtninge, der for eksempel er rejst gennem Danmark til Sverige, kan dermed frist rejse videre til andre lande som Norge og Finland gennem Sverige.

Rexhep Hajirizs kommentar følger i kølvandet på den svenske kystvagts og søredningstjenestes frygt torsdag aften for, at flygtninge og migranter ville hoppe over bord fra en færge på vej til Trelleborg i Sydsverige for at undgå myndighederne.

»Der var frygt for, at de ville hoppe i vandet, fordi de ikke ville lade sig registrere i Sverige. Det drejede sig om flygtninge, som senere ville videre til både Norge og Finland. Både vi og søredningstjenesten var på stedet og overvågede det, men ingen hoppede over bord,« siger vagthavende ved kystvagtens hovedcentral Arvid Tedvik til dagbladet.no.

Beslutningen om ikke at registrere flygtninge i Sverige kommer blot et døgn efter, den samme beslutning blev truffet i Danmark af Rigspolitiet.

Den beslutning blev ellers stærkt kritiseret af den svenske statsminister, Stefan Löfven. Han fortalte torsdag, at han mente, at det stred mod reglerne, at Danmark lader flygtninge passere uhindret videre til Sverige.

»Dublin-forordningen siger, at det land flygtninge først kommer til, er det land, hvor de skal registreres. Det er sådan, vi gør i Sverige, og vi agter at følge reglerne. Så det er en uheldig beslutning,« sagde Stefan Löfven.

Danske eksperter var dog torsdag ude at fortælle, at Danmark ikke brød nogle regler ved at give grønt lys til, at flygtninge og migranter kunne bevæge sig videre gennem Danmark uden at få registreret fingeraftryk.

Det samme ser de nu ud til at have fundet ud af i Sverige.

Norsk politi advarer dog om, at de vil strafforfølge dem, der hjælper flygtninge og asylansøgere over grænsen til Norge.