Sverige vil forlænge grænsekontrol - mindst sommeren over

Ligesom Danmark har Sverige ikke umiddelbart tænkt sig at opgive kontrol ved landets grænser.

Arkivfoto. Ligesom Danmark har Sverige ikke umiddelbart tænkt sig at opgive kontrol ved landets grænser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Visionen om den fri og ukontrollerede bevægelighed i Europa vil også sommeren over blive mødt med skepsis fra en række lande.

I forbindelse med et ministermøde mandag i Bruxelles siger Sveriges indenrigsminister, at de svenske grænser fortsat skal bevogtes.

Blandt andet ønsker den svenske regering at se en øget omfordeling af asylansøgere i Europa, inden man igen vil åbne op.

»Det er en af de ting, vi sætter som betingelse for at opgive grænsekontrollen«, siger indenrigsminister Anders Ygeman.

Foreløbig har Sverige, Østrig, Tyskland, Norge og Danmark indført grænsekontrol frem til maj. Men det er altså langt fra nok, lyder det.

»Hvis vi ser på tværs af Europa, er det svært at forestille sig, at grænsekontrollen i et bredt europæisk perspektiv vil kunne afvikles før det tyske valg (i slutningen af september, red.)«, siger Ygeman.

Ud over en øget omfordeling venter han på at se effekten af det arbejde, som EU's grænseagentur, Frontex, står for.

»Indtil videre har vi ikke set så meget forandret. Vi håber, at det nye Frontex vil forbedre sikkerheden ved EU's ydre grænser. Så er det også muligt for de lande, som i dag har grænsekontrol, at nedtrappe den«, siger ministeren.

Den svenske grænsekontrol ved blandt andet Øresundsbroen blev indført i slutningen af efteråret 2015, da flygtningekrisen nåede et rekordhøjt niveau.

I Danmark fulgte man efter med indførelsen af midlertidig grænsekontrol mod Tyskland 4. januar 2016. Siden er den blevet forlænget i flere omgange og gælder indtil videre frem til maj 2017.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ser ligesom svenskerne gerne, at kontrollen fortsætter »en rum tid endnu«.

»Jeg så gerne, at vi på sigt kunne afskaffe grænsekontrollen. Men først skal der styr på EU's ydre grænser«, sagde hun for nylig i et interview med Ritzau.

På grund af sygdom deltog Støjberg ikke selv i mandagens møde i Bruxelles.

/ritzau/