Sverige vil anerkende Palæstina

Den nye regering i Sverige lægger ud med en kontroversiel beslutning, der forventes at udløse kritik fra USA, Israel og EU.

Sveriges nye statsminister Stefan Löfven lægger ud med en kontroversiel beslutning. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: En af den nye svenske regerings første handlinger vil være at anerkende de palæstinensiske områder som en selvstændig palæstinensisk stat. Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

Sverige vil dermed blive det første af de store europæiske lande, der anerkender Palæstina som en suveræn stat.

Den nye socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, siger ifølge Reuters, at konflikten mellem Israel og palæstinenserne kun kan løses gennem en to-statsløsning, der bliver forhandlet på plads i overensstemmelse med international lovgivning.

»En to-statsløsning kræver en gensidig anerkendelse og vilje til fredelig sameksistens. Sverige vil derfor anerkende staten Palæstina,« lyder det fredag fra den svenske statsminister, der fik sin regering med Miljöpartiet på plads torsdag.

FNs generalforsamling vedtog i 2012 at anerkende Palæstina, men EU og de fleste medlemslande har endnu ikke vedtaget en formel anerkendelse.

Det palæstinensiske spørgsmål hører ifølge Dagens Nyheter til blandt de mere giftige i svensk politik, og under den afgåede borgerlige regering fastholdt daværende udenrigsminister, Carl Bildt, at man ikke skulle stemme for Palæstina som en selvstændig stat i FN.

I dag siger statsminister Stefan Löfven ifølge Dagens Nyheter:

»Konflikten mellem Israel og Palæstina kan kun løses med en to-statsløsning.«

Det ventes, at den svenske beslutning vil møde kritik fra såvel israelsk som amerikansk side samt fra EU.

Blandt de europæiske lande, der har anerkendt Palæstina, er Ungarn, Polen og Slovakiet. Ifølge Reuters faldt landenes anerkendelser, før de blev optaget i EU.