Sverige tæt på Muhammedkrise

En tegning, der viser profeten Muhammeds hoved på en hundekrop, har bragt sindene i kog i Sverige og i dele af den muslimske verden. Sverige kan være på vej mod en Muhammedkrise efter protester og nye demonstrationer i dag.

Det startede den 19. august med en tegning i lokalavisen, Nerikes Allahanda af kunstneren Lars Vilks. Tegningen forestiller hovedet af muslimernes hellige profet Muhammed, der er sat på en hundekrop. Hunde er som bekendt urene dyr for de fleste muslimer, og protesterne er strømmet ind.

I dag ved ingen, hvor det ender. Pakistan og Iran har protesteret officielt. Organisationen Den islamiske Konference har protesteret og betegnet tegningen som afskyvækkende og blasfemisk. Organisationen tæller 57 medlemslande.

- En uansvarlig og afskyvækkende handling med ubehagelige og provokatoriske hensigter, kaldte organisationens generalsekretær tegningen - og offentliggørelsen. Og generalsekretæren opfordrede som andre muslimske ledere under den danske Muhammedkrise de svenske myndigheder til at straffe kunstneren og avisen. Redaktøren har henvist til ytringsfriheden og religionsfriheden.

I dag vil muslimer igen demonstrere foran avisen i Örebro og vil som tidligere kræve en offentlig undskyldning fra den ansvarshavende redaktør Ulf Johansson.

I næste uge planlægger det antiracistiske tidsskrift Mana-Antirasistisk at trykke tegningerne. Ingen politiker skal blande sig i publiceringsspørgsmål, siger dets udgiver Babak Rahimi.

De svenske Muhammedtegninger var oprindelig tænkt udstillet, men i kølvandet på protesterne har ingen ønsket at lægge lokaler til. Af sikkerhedshensyn, som det formuleres.

For at vende hele debatten på hovedet havde en gruppe af sekulære svenske muslimer også tænkt sig at udstille tegningerne, men nu er også de bakket ud.

De beskylder nemlig kunstneren Lars Vilks for antisemitisme.

Årsagen er, at Lars Vilks lod sig provokere af et læserbrev i avisen Svenska Dagbladet, hvoren freelancejournalist med tilknytning til avisen skrev, at Lars Vilks scorer billige points. Hvorefter skribenten drager sammenligning mellem Muhammedtegningen og gengivelser af jøder som grise.

Herefter tegnede Lars Vilks en såkaldt "jødeso" - som han også lagde ud på sin blog.