Sverige styrker coronaberedskab med felthospital i Stockholm

Det svenske forsvar hjælper med at opføre et felthospital i Stockholm med 30 intensivpladser.

 

Sverige opretter et felthospital i den sydlige del af landets hovedstad, Stockholm, for at forberede sig på et tungt pres på sundhedssystemet

Årsagen er coronavirusudbruddet, der også har spredt sig i Sverige.

»Hvis det værste skulle ske, så har vi nu en ekstra ekstern kapacitet«, siger Björn Eriksson, der er direktør for sundhed og medicin i Region Stockholm.

Felthospitalet bliver opført i samarbejde med det svenske forsvar, Försvarsmakten. Det var oprindeligt meningen, at det skulle opføres ved en militær flybase i Uppsala godt 60 kilometer nord for Stockholm.

På opfordring fra Socialstyrelsen i Sverige blev det dog ændret. Det bliver derfor oprettet i Älvsjö i den sydlige del af hovedstaden.

Der bliver tale om et fuldt funktionelt hospital, oplyser Region Stockholm. Der er blandt andet 30 intensivpladser, lyder det.

»Felthospitalet giver os mulighed for fleksibilitet og for hurtigere at få mere kapacitet, hvis der skulle blive brug for det«, siger Björn Eriksson.

I Sverige er 1906 personer indtil videre blevet registreret smittet med coronavirus. Det oplyste Folkhälsomyndigheten, der er den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen i Danmark, søndag eftermiddag.

Mange af dem befinder sig i Region Stockholm, hvor der også forventes stort pres på sundhedsvæsenet de kommende uger.

»Det er anstrengende lige nu, men stigningen har ikke været helt lige så stejl som forventet. Antallet går op, men vi har ikke nået loftet endnu.«

»Men hvad der sker i morgen, tirsdag eller onsdag ved vi ikke endnu«, lød det søndag fra Johan Styrud, der formand for Stockholms lægeforening og overlæge ved Danderyds Hospital i det nordlige Stockholm.

Antallet af personer med coronasmitte, der er døde i Sverige, lyder på 21.

I Danmark lyder de seneste tal fra søndag på 13 coronarelaterede dødsfald.

/ritzau/TT