Sverige skælder EU-chefen ud i strid om flygtningekvoter

Stefan Löfven er ikke tilfreds med, at EU-præsidenten tager afstand fra flygtningekvoter i oplæg til topmøde.

- Vi har et fælles ansvar for flygtninge. Vi må bryde dette dødvande, som vi har nu. Vi kan ikke diskutere det et halvt år mere. Nu må arbejdet reelt og konkret begynde efter årsskiftet, siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven, ved ankomst til topmøde i Bruxelles torsdag. Scanpix/Ludovic Marin Fold sammen
Læs mere

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, er slet ikke tilfreds med EU-præsident Donald Tusks oplæg til torsdagens EU-topmøde i Bruxelles.

I et oplæg om EU's migrationspolitik til de 28 stats- og regeringschefer skriver Tusk, at spørgsmålet om flygtningekvoter splitter unionen, og balladen har overskygget den reelle effekt af initiativet.

»Jeg vil markere, at det var en fejl. Det var en fejl af ham (Tusk, red.) at give udtryk for det. For han siger ikke, hvad flertallet mener,« siger Löfven, da han ankommer til topmødet i Bruxelles.

Både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Löfven opfordrer til solidaritet. EU-landene har ifølge den svenske statsminister et »fælles ansvar«, når det gælder flygtninge i nød.

Der er på topmødet ikke lagt op til en færdig og forkromet løsning på spørgsmålet om migration, når emnet drøftes under torsdagens middag.

Men præsident Tusk lægger op til, at man efter to års svære diskussioner uden effektive fremskridt må "drage de nødvendige" konklusioner, da flygtningene er koncentreret i enkelte EU-lande.

Tyskland og Sverige lagde, da krisen var på sit højeste, op til en meget åben politik, mens Østeuropa har stået fast på, at de vil have lukkede grænser.

Flere lande i øst har nægtet at deltage i fordeling af flygtninge.

»Vi har et fælles ansvar for flygtninge. Vi må bryde dette dødvande, som vi har nu. Vi kan ikke diskutere det et halvt år mere. Nu må arbejdet reelt og konkret begynde efter årsskiftet,« siger Stefan Löfven.

I Polen, som fuldstændig har afvist at deltage i en omfordeling af flygtninge, kommer de nye toner fra Tusk som sød musik.

»Jeg er vældig glad for, at vores holdning er blevet mere accepteret her i Bruxelles,« sagde premierminister Mateusz Morawiecki, da han torsdag formiddag ankom til et formøde med Visegrad-landene: Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn.

Han kalder udmeldingen fra Tusk et »vendepunkt«.

Forbundskansler Angela Merkel, som stadig kæmper med at samle en tysk regering, betoner før topmødet, at EU's lande må hjælpe hinanden.

»Vi har ikke bare brug for solidaritet til at håndtere migrationen ved de ydre grænser. Det er godt. Det er vigtigt. Men vi har også brug for solidaritet inden for (grænserne, red.),« siger Merkel.

Hun påpeger, at enkelte lande nu bærer en meget stor byrde.

»Sådan en selektiv solidaritet kan der efter min mening ikke være mellem medlemslandene,« siger Merkel.

/ritzau/