Sverige har tæt på 200 islamiske ekstremister

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, har kortlagt næsten 200 islamistiske ekstremister. Omkring hver tredje indgår i verdensomspændende netværk. Ingen tilsvarende undersøgelse i Danmark

Den svenske terrorist Taymour Abdel Wahab, der sprængte sit  selv i luften i Stockholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen i Stockholm vil i dag modtage en dyster og ildevarslende kortlægning af det islamistiske miljø i Sverige. Ifølge Säpo, det svenske svar på Politiets Efterretningstjeneste, er der næsten 200 islamistiske ekstremister i Sverige, og mellem 70 og 80 procent af dem indgår i globale netværk.

Det er den svenske avis Aftonbladet, der skriver om Säpos kortlægning, der kommer i kølvandet på selvmordsbomben lørdag i det centrale Stockholm, hvor en 28-årig svensk-irakisk mand spreng sig selv i luften.

En velorienteret kilde fortæller også avisen om islamistiske ekstremister, der er rejst fra Sverige til Somalia, Irak eller Afghanistan for at få træning i våbenbrug og terrorisme. Omkring 20 personer er således taget til Somalia for at træne hos den militante islamistiske gruppe, al-Shabaab. En stor del af de personer, der er rejst til Irak og Afghanistan for at få terror-træning, kommer fra indvandrer-dominerede forstæder til Stockholm, Göteborg og Malmö.

Ingen dansk kortlægning

Resultaterne af den svenske kortlægning overrasker ikke terrorforskeren Manni Crone fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Säpo er generelt mere åben end PET er herhjemme, og eksempelvis har det været fremme, at godt 20 somaliere er rejst fra Sverige til Somalia for at blive trænet, siger Manni Crone.

Ifølge den danske terrorforsker kan man ikke uden videre konkludere, at Sverige har næsten 200 potentielle terrorister gående rundt.

Tema: Terror i Stockholm

- Det er jo et diffust miljø. Mange er med. fordi det er smart eller spændende, men der skal en del til, før man tager springet og udfører en egentlig terrorhandling, siger Manni Crone.

Hun oplyser, at der ikke er en tilsvarende kortlægning af de islamistiske ekstremister i Danmark.

Det bekræfter seniorforsker ved DIIS, Lars Erslev Andersen.

- PET har kategorisk afvist at sætte tal på. En del af forklaringen er, at det er vanskeligt præcist at definere en islamistisk ekstremist, men PET er nok også tilbageholdende med oplysningerne, fordi de ikke vil risikere at afsløre arbejdsmetoder og kilder, siger Lars Erslev Andersen.