Sverige har fået kritik for håndtering af coronavirus – nu fremhæves landet som »en fremtidig model«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær og Ida Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til en torsdag, hvor dagens vigtigste nyheder modsat den grå himmel er spækket med vitaminer.

Vi skal forbi en topchef, som har oplevet et elendigt internationalt samarbejde under coronakrisen. Vi skal forbi en test, som Danmark har satset stort på, men som Indien har skrottet. Og så skal vi til Sverige, landet der har fået skarp kritik for sin indsats under coronakrisen. Nu får svenskerne dog ros deres håndtering af covid-19.

Men først dagens vigtigste tal for coronavirussens udbredelse i Danmark og resten af verden.

  • Bekræftede smittede i Danmark: 9.008
  • Indlagte i alt i Danmark: 267
  • Heraf indlagte på intensiv i Danmark: 66
  • Indlagt i respirator: 50
  • Antal døde i Danmark: 443
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 3.193.961
  • Døde på verdensplan: 227.644

Læs mere om de danske tal her – og de internationale tal her.

Elendigt samarbejde

Den globale sammenhængskraft har ikke bare været ringe, men »rørende ringe«.

Det siger Lars Fruergaard Jørgensen, topchef i Novo Nordisk, i et interview med Berlingske, hvor han efterspørger mere samarbejde landene imellem i kampen mod coronavirussen.

Han giver et eksempel:

»Når man ser på, hvordan Kina og USA i øjeblikket forsøger at give hinanden skylden for det her, kan man se, at grøfterne bliver gravet dybere og dybere. At få gang i verdensøkonomien og få åbnet grænserne kræver meget stærkt lederskab, og det kræver, at der er store globale ledere, der vil gå forrest og sætte den agenda. Og trække andre med,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Læs hele interviewet her.

Test giver panderynker

Danmark satser stort på en kinesisk antistoftest, som skal vise, om en person har haft coronavirus. Men i den seneste tid er der sat store spørgsmålstegn ved kvaliteten af testen kaldet Livzon, der i øjeblikket udbredes i stor stil i Danmark, skriver Politiken.

Myndighederne i Indien har sågar besluttet at droppe testen, fordi den er upålidelig.

Det giver »anledning til panderynker« hos Henrik Ullum, professor ved Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet, men han mener dog ikke, at der er grund til at sende testene tilbage til Kina.

Den historie kan du læse her.

Ros til Sverige

Mens Danmark og Norge har lukket skoler, barer og restauranter, har Sverige haft et langt mere åbent samfund under coronakrisen. Det har medført kritik af, at man har ladet virussen sprede sig.

Men nu får Sverige ros af Michael Ryan, der er chef for akutberedskabet i Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

»Jeg tror, at Sverige repræsenterer en fremtidig model. Hvis vi ønsker at vende tilbage til et samfund uden lukninger, skal samfundet tilpasse sig i en potentielt lang periode, hvor vores fysiske og sociale forhold skal tilpasse sig virusset,« siger Michael Ryan.

Læs mere om begrundelsen her.

Minister vil ikke svare

Hvis du ikke fik læst gårsdagens historie om sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og de danske sundhedsmyndigheder, kan du begynde her, for vi har næppe hørt det sidste til den sag.

Sagen udspringer af et af de helt særlige træk ved coronavirussen, der som bekendt er, at man kan bære virussen – og dermed smitte andre – uden selv at udvise symptomer.

I går kom det frem i et svar til Folketinget, at Sundhedsstyrelsen allerede 28. januar blev orienteret om, at personer med covid-19 kan smitte andre, inden de selv har symptomer.

Det er interessant, fordi det indtil 21. april fremgik i retningslinjerne for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet, at det var »uklart i hvilket omfang, personer uden symptomer kan medvirke til at sprede smitte«.

Sundhedsminister Magnus Heunicke er også blevet spurgt, hvornår han blev bekendt med, at en person med covid-19 kunne smitte, før patienten viste symptomer. Det svarer han ikke på.

Mon ikke han bliver afkrævet et svar inden længe? Læs mere her.

Nyt studie: Lægemidlet remdesivir hjælper coronapatienter

Remdesivir har længe været beskrevet som et af de lægemidler, der kan vise sig at hjælpe til behandlingen af coronasmittede patienter. Nu viser et amerikansk studie, at der er noget om snakken.

Studiet konkluderer, at patienter, der får lægemidlet, afkorter hospitalsopholdet med fire dage fra 15 til 11 dage.

Studiet viser også en lavere dødelighed, der falder fra 11 til otte procent, hvis patienterne i studiet modtager behandling med lægemidlet frem for placebobehandling.

Dagens citat:

»Australien er der altid, laver ballade. Det er lidt som tyggegummi, der sidder fast under sålen på Kinas sko. Nogle gange må man finde en sten og gnubbe det væk.«

Sådan skrev Hu Xijin, redaktør for det kinesiske statsmedie Global Times, efter at Australiens premierminister efterspurgte en uvildig undersøgelse af coronavirussens oprindelse i Kina og spredning.

Det sker i dag:

  • Retssagen mod svindeldømte Britta Nielsens børn blev afbrudt af coronakrisen, men bliver i dag genoptaget ved Retten i Næstved. De er tiltalt for groft hæleri for i alt 51 millioner kroner af de penge, som deres mor svindlede sig til i Socialstyrelsen.
  • Klokken 15 skal sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd, hvor han skal svare på spørgsmål om sundheds- og plejepersonalets sikkerhed under coronakrisen.