Sverige går en »skæbnesvanger« måned i møde: Smitten stiger allerede

Den britiske mutation har fået et solidt fodfæste i Sverige. Mens coronavirussen spreder sig med øget hastighed, holder svenskerne vejret og håber, at effekten af vaccinerne melder sig. Men det er ikke vaccinerne, der skal redde svenskerne gennem marts måned, mener professor. Det skal flere restriktioner derimod.

Flere restriktioner skal hjælpe Sverige igennem, hvad en matematikprofessor kalder en »skæbnesvanger« måned. Arkivfoto af den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Efter at det første tilfælde blev fundet for knap en måned siden, kunne Gotland onsdag, som den sidste svenske region, rapportere om tilfælde af den britiske mutation, B.1.1.7, der således er til stede i alle svenske regioner nu.

Og nu frygter svenskerne, hvad effekten af den særligt smitsomme britiske variant bliver, da landet allerede har oplevet en stigning i smitte de seneste par uger.

Svaret er skrappere restriktioner i marts, der skal kompensere og opveje for den øget smitte, siger matematikprofessor Tom Britton til Expressen.

»Effekten af ​​vaccinationen kommer først i april, men effekten af ​​den britiske mutation er her allerede.«

»Jeg mener derfor, at vi skal opføre os meget forebyggende nu – inden vaccineffekten. Marts måned er en skæbnesvanger måned,« forklarer matematikprofessoren til avisen.

Den svenske regeringen – med den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven i spidsen – har gennemført en række nye restriktioner, der trådte i kraft mandag:

  • Restauranter (hvor selskaberne maksimalt må bestå af fire personer) skal lukke 20:30.
  • Antallet af besøgende i butikker og fitnesscentre skal begrænses yderligere.
  • Busser og tog må kun være halvfulde.

Alt imens bruger mange svenskere stadig vinterferien på at rejse på skiferie til destinationer som Åre og Sälen, hvor smitten lige nu stiger, skriver flere svenske medier.

Restriktioner er markant mindre hårde, end dem vi har været vant til i Danmark. Hvorvidt regeringens restriktioner er for slappe, bliver da også heftigt debatteret og diskuteret i de svenske medier. Og nu melder matematikprofessoren sig altså i koret og efterspørger yderligere restriktioner, end dem regeringen har præsenteret.

Meningsmålinger har vist, at tilliden til både statsminister Stefan Löfven og Anders Tegnells evner ud i coronahåndtering dalede i takt med, at smittetallet steg under anden bølge.

Tredje bølge

Sverige har allerede oplevet et langt højere antal dødsfald end både Norge og Danmark. I alt har 12.882 personer mistet livet med covid-19 i Sverige. I Danmark har 2.374 personer mistet livet.

Mens Danmark i disse uger overvejer at lukke samfundet mere op, er situationen lige nu en helt anden i Sverige, hvor de står på tærsklen til en tredje bølge. Smitten er steget markant i Sverige de seneste tre uger. Særligt i Stockholm er smittet steget med over 100 procent. Antallet af hospitalsindlæggelser er også steget.

Anders Tegnell har tidligere udtrykt frygt for, at den britiske variant, kan gøre bølgen »ganske omfattende«.

Antallet af smittetilfælde stiger igen i Sverige.