Sverige forlænger grænsekontrol til 8. februar

Allerede 12. november indførte Sverige grænsekontrol, som nu er blevet forlænget en måned frem.

Sverige forlænger grænsekontrol til 8. februar Sverige forlænger grænsekontrollen til 8. februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stockholm: Sverige forlænger grænsekontrollen til 8. februar. Det meddeler indenrigsminister Anders Ygeman til TT.

Grænsekontrollen blev indført 12. november og er hidtil blevet fornyet hver fjortende dag. Nu kommer den til at gælde en måned frem.

- Ved en samlet vurdering findes der stadig risiko for den offentlige orden og sikkerhed, siger Anders Ygeman til TT.

Indenrigsministeren forventer ikke, at grænsekontrollen bliver afviklet i den nærmeste fremtid. Først skal EU have kontrol over unionens ydre grænser og tage et fælles ansvar for flygtningekrisen.

- Får man det, så kan vi trappe ned, siger Anders Ygeman.

Sverige har valgt at indføre såkaldt transportøransvar, som pålægger transportselskaberne at tjekke de rejsendes identitet. Gør de ikke det, kan det koste en bøde på 50.000 svenske kroner.

Siden 4. januar har DSB skullet kontrollere passagerer, som vil rejse med tog over Øresund. Vil man rejse med bus, skal man vise id til chaufføren, og også på færgerne skal man legitimere sig.

EU tillader, at medlemslandene indfører grænsekontrol i op til seks måneder.

Ifølge Schengenreglerne skal et medlemsland stå over for "en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed" for at kunne bryde den fri bevægelighed ved at genindføre midlertidig grænsekontrol.

Det har i alt seks lande i Schengen valgt at gøre. EU's nye hollandske formandskab har torsdag advaret om, at den frie bevægelighed inden for Schengen-området er under meget stort pres.

Også Danmark tjekker id på udvalgte rejsende, som vil krydse grænsen fra Tyskland. Den danske grænsekontrol vil foreløbig gælde til 14. januar, men kan også forlænges.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har bebudet, at hun forventer, at den danske grænsekontrol vil fortsætte efter 14. januar.

/ritzau/TT