Sverige fastholder voldtægtsanklage mod Assange

Voldtægtsanklage mod Wikileaks-stifter Julian Assange bliver i opgivet, understreger den svenske anklagermyndighed.

Foto: JOHN STILLWELL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: Stifteren af fildelingstjenesten Wikileaks, australske Julian Assange, er forsat anklaget for voldtægt mod en svensk kvinde. Det fastslår den svenske anklagemyndighed over for Reuters.

Udmeldingen kommer efter, at tre andre anklager mod Assange om seksuelle overgreb er blevet forældede. Men den sidste forbrydelse er så grov, at forældelsesfristen er ti år, og derfor fastholdes anklagen, skriver Reuters.

De øvrige anklager har ifølge svensk lovgivning en forældelsesfrist på fem år, og i disse dage er det netop fem år siden, at de seksuelle overgreb ifølge svensk politi skulle have fundet sted. Men det har ikke været muligt at afhøre Assange i sagen, fordi den kontroversielle Wikileaks-stifter gemmer sig i Ecuadors ambassade i London.

»Julian Assange har undgået tiltale ved at søge tilflugt i Ecuadors ambassade. Da forældelsesfristen på nogle af de forbrydelser er overskredet, er jeg tvunget til at droppe anklagerne,« siger chefen for den svenske anklagemyndighed, Marianne Ny, i en udtalelse til Reuters.

Den britiske udenrigsminister, Hugo Swire, siger torsdag, at han vil indberette en formel protest mod Ecuadors regering, fordi den giver Julian Assange asyl på ambassaden i London, og dermed undgår han at blive udleveret til Sverige.

»Ecuador må erkende, at landets beslutning om at give asyl til hr. Assange for mere end tre år siden har forhindret retfærdighed,« siger Hugo Swire til Reuters.

Julian Assange har siden 2012 opholdt sig på Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive udleveret til Sverige, da han frygter, at svenskerne vil udlevere ham til USA.

Den 44-årige Assange frygter, at amerikanerne vil blive retsforfølge ham for at have lækket tusindvis af diplomatiske og militære dokumenter på Wikileaks.

Den svenske anklagemyndighed har erklæret sig villig til at afhøre Julian Assange på den ecuadorianske ambassade i London, men det er blevet afvist af ambassaden.