Sverige er Nordens taber i ny PISA-undersøgelse

Den svenske folkeskole er gået kraftigt tilbage på alle områder i den nye PISA-undersøgelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: Tirsdag kom den nye PISA-rangliste, og selv om Danmarks tilbagegang på tre pladser til en 22. plads i matematik har skabt debat i herhjemme, er det ikke noget i forhold til, hvad Sveriges placering har sat i gang på den anden side af Øresund.

Ifølge dn.se har ingen andre lande forværret sig så meget som Sverige siden den seneste undersøgelse i 2009. Den nye PISA-undersøgelses hovedemne er matematik, men også i både læsning og naturvidenskab taber svenskerne terræn. For første gang siden den første PISA-undersøgelse kom, ligger Sverige nu under OECD-gennemsnittet i alle de undersøgte kategorier.

»Tilbagegangen er alvorlig. Den er alvorlig for de unge, som er berørt, den er alvorlig for skolevæsenet, og den er alvorlig for Sverige. Men tilbagegangen var forventet,« skriver den svenske undervisningsminister, Jan Björklund, på sit parti, Folkpartiets hjemmeside.

»Det er det sidste søm i kisten for den skolepolitik, som Sverige nu opgiver. Men tendensen er ved at vende. Sverige vil komme tilbage,« tilføjer han.

Han giver den tidligere socialdemokratiske regering skylden for tilbagegangen og henviser til, at undersøgelsen blev foretaget i niende klasser, som havde den gamle regerings lærerplaner.

Sverige ligger på 38. pladsen på den nye PISA-rangliste. De svenske elever klarer sig væsentligt dårligere end ved undersøgelsen i 2009, og Sverige er således Nordens dårligst placerede i både matematik og læsning, mens kun Island er værre i naturfag.

Har du spørgsmål til PISA-undersøgelsen? I morgen, onsdag kl. 12, har du på b.dk chancen for at stille spørgsmål direkte til professor Niels Egelund, når han liveinterviewes af Berlingske-journalist Bodil Jessen. Du kan også sende dit spørgsmål på forhånd til boj@berlingske.dk.