Sverige er klar med fjerde vaccination mod coronavirus til alle over 18 år

Det er snart muligt for personer mellem 18 og 64 år at få fjerde dosis mod coronavirus i Stockholm. Herhjemme er myndighederne blevet kritiseret for at tøve.

Fra 29. august kan personer på op til 65 år i den svenske hovedstad få fjerde stik mod coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Georg Wendt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra 29. august kan personer under 65 år i den svenske hovedstad, Stockholm, få fjerde vaccination mod coronavirus.

Det vil være muligt for svenskerne at bestille en tid til fjerde stik fra 29. august, ligesom drop in-vaccination vil være mulig fra 12. september.

Det oplyser Region Stockholm på regionens hjemmeside.

Man vil i hovedstaden også åbne et nyt midlertidigt vaccinationscenter, hvor alle over 18 år, som bestiller tid, kan blive vaccineret fra 12. september. Allerede fra 1. september vil risikogrupper og personer, der er 65 år eller ældre, blive tilbudt et boosterstik

Dansk tøven møder kritik

I Danmark er der også fokus på det fjerde stik, og hvornår de ældste og mest udsatte borgere bør få en boostervaccination.

Ifølge den covid-19-strategi, der blev lagt frem i juni, er planen at tilbyde ældre på plejehjem et ekstra stik i midten af september. Det er før danskere på 50 år og opefter, som vil modtage invitationen i oktober.

Eksperter og organisationer har kritiseret danske myndigheder for at tøve, ligesom patient- og ældreorganisationer tidligere har givet udtryk for stor utilfredshed med forløbet.

Alzheimerforeningen har tidligere krævet, at vaccinationsprogrammet decideret bliver fremrykket, og Ældre Sagen har presset på for snarlige vaccinationer på plejehjemmene.

Professor Camilla Foged, som er en af Sundhedsstyrelsens vaccinationsrådgivere, har tidligere advaret om, at Danmark ikke må havne i samme situation som i vinter, hvor det endte med en overdødelighed på plejehjemmene.

»Beboerne på plejehjemmene og de allerældste borgere burde have fået fjerde stik allerede i begyndelsen af juni,« lød det fra Camilla Foged.