Sverige dropper fælles undersøgelse af Nord Stream-lækager

Sverige vil af sikkerhedsmæssige årsager ikke dele resultatet af deres Nord Stream-efterforskning med andre.

Billede af Nord Stream-gaslækagen set fra et dansk forsvarsfly midt på havet i Danmark (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: DANISH DEFENCE COMMAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige har droppet at lave en fælles undersøgelse med Danmark og Tyskland om lækagerne fra gasledningerne Nord Stream 1 og 2.

Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel fredag.

Årsagen er, at svenskerne ikke vil dele resultatet af deres undersøgelser med andre lande. Det siger tyske sikkerhedskilder ifølge Der Spiegel.

Det fremgår ikke umiddelbart, præcis hvad det er for nogle sikkerhedsmæssige årsager, der har fået Sverige til at droppe samarbejdet.

Det tyske politi har færdiggjort sin undersøgelse af den påståede sabotage mod Nord Stream. Politiet har afleveret resultatet af sine undersøgelser, siger en talsmand for det tyske indenrigsministerium fredag.

Årsagen til lækagerne på de store gasledninger er stadig uklar. Flere lande i EU har dog sagt, at meget tyder på sabotage. Lækagerne betyder, at der ikke kan transporteres naturgas fra Rusland til Tyskland.

Reelt har det siden februar, hvor Rusland invaderede Ukraine, kun været fra Nord Stream 1, at der er strømmet gas til Tyskland og videre ned i Europa.

Men 1. september stoppede gasstrømmen i denne ledning. Ifølge Rusland skete det, fordi der manglede udstyr til at fortsætte leverancerne.

Nord Stream 2 blev sat i stå af Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, og hans regering, da Rusland startede krigen i Ukraine 24. februar.

Rusland har krævet at være med i undersøgelserne af Nord Stream-lækagerne. De har hidtil ikke været inviteret af de øvrige lande.

»Rusland vil selvfølgelig ikke anerkende pseudoresultater fra en sådan undersøgelse, medmindre russiske eksperter er involveret,« lød det torsdag i en erklæring fra udenrigsministeriet i Rusland.

Der blev opdaget i alt fire lækager Nord Stream i slutningen af september.

/ritzau/