Sverige dropper arrestordre mod Assange – men han er endnu ikke på fri fod

Den svenske anklage­myndighed dropper at forfølge WikiLeaks-stifter Julian Assange for anklager om voldtægt. Britisk politi vil dog stadig anholde Assange.

Julian Assange taler til de britiske medier. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fem år har WikiLeaks-stifter Julian Assange opholdt sig på Ecuadors ambassade i London, hvor han gemmer sig for det britiske politi.

Fredag kom han muligvis et skridt tættere på et liv i frihed, da den svenske anklagemyndighed droppede at kræve ham udleveret for anklager om voldtægt. Dermed er der ikke længere en europæisk arrestordre mod Assange, som oprindeligt søgte tilflugt på ambassaden, fordi han frygtede, at svenskerne ville udlevere ham til retsforfølgelse i USA.

De amerikanske myndigheder anser ham for at udgøre en væsentlig sikkerhedstrussel, efter at han har medvirket til at offentliggøre tusindvis af hemmeligstemplede dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan.

Voldtægtssagen har fulgt et nærmest farceagtigt forløb, hvor Julian Assange har udtalt ønske om, at svenskerne kom til ambassaden i London for at afhøre ham. Først i 2015 meddelte den svenske anklagemyndighed, at den gerne ville gennemføre en afhøring af Assange på ambassaden. De svenske myndigheder er blevet kritiseret for at sætte WikiLeaks-stifteren i en urimelig situation og har til sidst droppet sagen, fordi udleveringen af Assange ikke kan ske inden for rimelig tid.

Fredag trådte han så ud på en balkon på Ecuadors ambassade og udtrykte stor glæde over det svenske skifte i voldtægtssagen.

»Det er en vigtig sejr for mig,« sagde Julian Assange ifølge britiske The Guardian.

Han anerkendte dog, at de juridiske slagsmål langtfra er ovre, men sagde tilsyneladende intet om sine næste skridt i sagen. Ifølge avisen The Telegraph oplyser Assanges advokat dog, at han vil forsøge at få asyl i Frankrig, men det er højst usandsynligt, at han kan komme ud af Storbritannien foreløbigt. Julian Assange har oprindeligt søgt og fået politisk asyl i Ecuador, som via diplomatiske kanaler nu vil forsøge at få internetaktivisten sikkert ud af Storbritannien.

Ifølge britiske BBC er politiet i London dog fortsat forpligtet til at arrestere Assange, hvis han træder ud fra ambassaden, selv om der ikke længere eksisterer et svensk ønske om udlevering. Det skyldes, at han har forsømt at møde op i retten, hvilket i England kan give op til et års fængsel. Det er ifølge BBC også uklart, om de britiske myndigheder har modtaget krav om udlevering til USA i tilfælde af anholdelse.

De amerikanske myndigheder ser ud til at være stærkt interesseret i at retsforfølge Julian Assange at dømme ud fra de seneste udmeldinger. Den amerikanske præsident, Donald Trump, fortalte under efterårets valgkamp, at han »elsker WikiLeaks«, som blandt andet offentliggjorde interne dokumenter fra Demokraternes præsidentkampagne. Men han har senere sagt, at han vil have det fint, hvis WikiLeaks-stifteren bliver retsforfulgt i USA.

Julian Assange kommer oprindeligt fra Australien, og han var for mere end ti år siden med til at starte WikiLeaks. Han er blevet kraftigt kritiseret for at underminere amerikansk efterretningsarbejde og hjælpe fremmede magter, men han har også modtaget hæder for sit arbejde. Eksempelvis var Julian Assange i 2010 nomineret til Person of the Year af det anerkendte amerikanske magasin Time, og han er blevet hædret med en pris af Amnesty International.