Sverige bestiller vacciner uden at vide, om de virker: »Vi vil undgå nedlukninger«

Sverige får nu del i den aftale, som fire EU-lande indgik med University of Oxfords vaccineforsøg i juni.

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Sverige er blevet garanteret vacciner fra University of Oxfords meget omtalte vaccineforsøg.

Det bekræfter den svenske vaccinekoordinator Richard Bergström over for SVT.

Sverige har dermed meldt sig ind i den aftale, som fire EU-lande i juni indgik med University of Oxfords vaccineforskere og det medicinalfirma, AstraZeneca, som skal masseproducere vaccinen, når den er klar.

Tyskland, Frankrig, Holland og Italien bestilte dengang 400 millioner doser af vaccinen uden at vide, om den virker. Som del af den aftale vil yderligere 100 millioner doser af vaccinen blive fordelt til andre EU-lande, og Sverige har altså nu meldt sig på banen som et af dem.

Ifølge SVT er EU også ved at forhandle to-tre aftaler på plads med andre vaccineproducenter for at sikre, at unionen ikke satser på én vaccine, der siden kan vise sig ikke at virke.

»De her vacciner er ikke færdige eller godkendte endnu, så det er mere realistisk, at vi får doserne til næste år og derefter. Så det bliver i 2021, at vi kommer til at se væsentlige mængder komme til Sverige,« siger Richard Bergström til SVT.

Vaccine er testet på aber

University of Oxfords vaccineforsøg gik ind i sin anden fase af klinikforsøg på mennesker i maj, skriver The Guardian. Forskerne har arbejdet på vaccinen siden januar 2020, og allerede i marts var de klar med en forsøgsudgave af vaccinen, som er blevet testet på aber i USA.

Lederen af forsøget, professor Adrian Hill, udtrykte sig dengang positivt om de første resultater, der viste, at aberne forblev symptomfri, efter at de havde fået vaccinen og blev udsat for smitte. Men forsøget har siden fået kritik, fordi det viste sig, at virussen fortsat var til stede i abernes mundhuler og næser.

Danmark har foreløbig ikke forudbestilt vacciner, men Sundhedsministeriet oplyste i juni, at regeringen arbejder tæt sammen med resten af EU om en vaccinestrategi, der skal sikre vacciner til alle medlemslande.

EU vil satse omtrent 21 milliarder kroner på udvikling af vaccinefabrikker, og herefter skal hvert land selv købe de vacciner, der produceres på fabrikkerne, skriver SVT.

»Den samlede regning for det her bliver nok betydelig, men det er det værd, siger økonomerne. Vi vil jo undgå nedlukninger og så mange dødsfald fremover,« siger Richard Bergström til SVT.

Det er stadig uklart, hvor meget EU skal betale i forskud for vaccinerne, inden man ved, om de virker eller ej.