Svenskerne er klar til at lukke Øresundsbroen

Sveriges forsøg på at dæmme op for flygtningestrømmen med midlertidig grænsekontrol har mødt kritik både i og uden for landet. Alligevel er svenskerne klar til at tage endnu et skridt.

I et udkast til et nyt lovforslag vil den svenske regering have mulighed for at lukke Øresundsbroen uden afstemning i landets parlament. Årsagen er de mange flygtninge, som strømmer til landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Sverige den 12. november indførte midlertidig grænsekontrol, er landets antal af asylansøgere dalet, som tilsigtet. Men ikke nok, konstaterer den svenske regering. Den er nu klar til at tage skridtet videre og lukke Øresundsbroen mellem København og Malmø.

Det skriver det svenske medie Dagens Industri, som er i besiddelse af et udkast til det nye forslag fra den svenske regering.

Indtil nu har den midlertidige paskontrol på både busser og tog ellers mødt massiv kritik. Blandt andet har Skånetrafikken har advaret om forsinkelser på op til en time på rejser til og fra Danmark, mens det svenske jernbaneselskab SJ har truet med at stoppe al togtrafik nabolandene imellem.

Samtidig kommer forslaget om en lukning af Øresundsbroen oven på hård svensk kritik af Dansk Folkepartis daværende leder Pia Kjærsgaard, da hun for nogle år siden fremlagde en lignende ide. Men nu trækker den svenske statsminister Stephen Löfven og hans regering altså selv forslaget op af hatten.

»Det er ikke hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt, men lovforslaget, hvis det vedtages, vil give regeringen mulighed for i en nødsituation at lukke broen uden at skulle beskæftige sig med det i parlamentet, fordi det sandsynligvis tager for lang tid,« siger Elin Tibell, pressesekretær for den svenske minister for infrastruktur, Anna Johansson, til Dagens Industri.

Den svenske regerings lovforslag, som vil gælde i tre år, indeholder ID-kontrol af busser, tog og færger, mulighed for at lukke veje og broer. Og ved sidstnævnte udpeges Øresundsbroen helt specifikt i udkastet til forslaget.

Øresundsbroen er ellers ifølge den svenske regering en af Sveriges vigtigste og travleste relationer med et andet land. Altså med Danmark. Men af samme grund er det ifølge svenskerne her, de kan finde en ekstra foranstaltning mod de mange flygtninge.

Øresundsbro Konsortiet, som driver Øresundsbroen, oplyser i en pressemeddelse, at lovforslaget umiddelbart ingen konsekvenser vil få for trafikken over broen. De forventer, at den svenske regering vil præsentere lovforslaget fredag.