To svenskere i livsfare efter togulykke

Tre danske børn blev i nat behandlet på svenske hospitaler efter en alvorlig togulykke på strækningen Stockholm-København, men ingen danskere er blandt de ofre, hvis tilstand i nat blev betragtet som kritisk.

Sådan så gummigeden ud efter mødet med et X2000-tog på strækningen mellem Linköping og Norrköping. Toget var på vej mod København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pontus Stenberg / SCANPIX /
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: Samtlige vogne på et X2000-tog mellem Stockholm og København blev i går totalskadet efter et sammenstød med en gravemaskine, og 18 personer blev i går aftes behandlet på hospitaler i Linköping og Norrköping.

10 af de 18 blev transporteret til hospitalerne i ambulance, og en svensk kvinde og føreren af gravemaskinen var i nat fortsat i kritisk tilstand. Tre danske børn i 12-årsalderen, der sammen med deres baskethold var på vej hjem fra en turnering i Sverige, er blandt de hårdest tilskadekomne. Værst er det gået udover en dreng, der ifølge Udenrigsministeriet har fået hjernerystelse og i aftes blev undersøgt og scannet på hospitalet i Linköping.

I følge de svenske myndigheder ramte gravemaskinens ene skovl toget - der forlod Stockholm kl.17.45 og skulle være ankommet til København 22.41 - da det passerede en ny togstation i byen Kimstad 200 kilometer fra Stockholm.

Skovlen rev siden op på store dele af toget, trykkede væggene ind og knuste vinduerne, og passagerer beskriver, at det føltes som om, at toget ville vælte.

- Men det er endnu for tidligt at snakke om årsagen til det her. Haverikommisionen er nu på vej for at udrede sagen, sagde politiets talsmand, Mikael Skoog, på et pressemøde sent i går aftes.

Det danske baskethold skal have siddet i en af de værst, ramte vogne, og det danske udenrigsministerium har sendt en mand til ulykkesstedet, men der skulle ikke være danskere blandt de øvrige kvæstede, der havde behov for lægehjælp.

De øvrige af de 244 - heraf mange børn og unge - blev i går aftes transporteret til Linköping, hvor de blev tilbudt psykologisk krisehjælp og transport videre hjem med bus.

Overfor avisen Expressen fortalte en passager fra toget om kvinden, hvis tilstand i nat fortsat blev betragtet som kritisk.

»Ruden eksploderede over os. En kvinde blev meget svært såret. Hun åndede ikke, havde ingen puls og blødte i hele ansigtet,« fortalte passageren.

Føreren af gravemaskinen blev ifølge øjenvidner slynget ud af førerkabinen.

Andre passagerer beskriver, hvordan passagerer måtte skæres fri, og hvordan kvæstede lå på rad og række langs jernbanen efter ulykken, men allerede efter et par timer var alle evakueret fra toget.

Leder af redningsindsatsen, Lennart Månsson, kalder det et rent held, at toget efter ulykken tilfældigvis gled videre og standsede ved den gamle station i Kimstad, hvilket kan have reddet liv.

- At toget stoppede, hvor det gjorde, var trods alt det rene held for os. Det lettede redningsarbejdet, at vi kunne køre helt frem til toget, sagde han ved pressekonferencen i går aftes.

Trafikken på den ramte strækning forventes at være påvirket hele dagen i morgen. Man kan få oplysninger om trafikken hos SJ ved at ringe 0046 771757575 og derefter trykke 3. Pårørende til passagere kan få information på samme nummer ved at trykke 8.

Pårørende kan kontakte Universitetssjukhuset i Linköping på 0046 10-103 19 22 eller 0046 10-103 19 24 og Vrinnevisjukhuset i Norrköping på 0046 10-104 35 97 eller 010-104 35 41.