Svenskere får kineserne til at svede - og grine

Her er der ikke noget, der hedder kæft, trit og retning. Nej, formålet er at have det sjovt og hoppe rundt, som man har lyst til. Og det er sjældent set før i Riget i Midten.

Kineserne er vilde med den skandinaviske træning, der har fokus på at have det sjovt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinesere, englændere, svenskere, danskere og knap 50 mennesker fra syv andre lande hopper rundt i den store gymnastiksal på en skole i Beijing til lyden af et Justin Bieber-hit.

Cassie er kineser og leder af HeyRobics, den svenske træningsgigant, som hver dag vokser sig større og større i Beijing:

»Vi har folk fra hele verden her og flere og flere kinesere,« siger Cassie, da hun forpustet tager en pause fra den energiske hoppen rundt.

»Og så har vi trænere fra hele verden. Det giver en enorm diversitet. Når jeg er træner, spiller jeg kinesisk pop, og de andre trænere spiller musik fra deres lande. Så det er altid en kulturel oplevelse at være her. Men træningen er altid den samme svenske model – og den er kineserne vilde med,« fortæller hun.

I 2010 tog en af svenskerne fra HeyRobics til Beijing og startede med at træne, danse, løbe og spille bold i byens parker for sjov. Men hurtigt mødte flere hundrede mennesker op til sessionerne, og i dag er der træning over hele byen hver dag på hustage, i parker, på skoler og på gaden.

»Det er en total anderledes form for træning end alt andet, man finder i Kina,« forklarer Monica, der er fra Beijing og flere gange om ugen deltager i træningen rundt om i den pulserende metropol.

»I Kina skal vi følge træneren og gøre præcis, hvad der bliver sagt. Det ligger i vores autoritetstro kultur. Men den svenske træning er befriende. Her handler det om at gøre, hvad man har lyst til og have det sjovt. Svede og have det sjovt,« siger hun og tørrer sin pande af med et grin.

Svenskerne har nemlig fundet ud af, at der er et kæmpe marked i Kina for en træningsform, der handlede om at være glad, grine og hoppe rundt, som man selv havde lyst og lærer mennesker at kende fra hele verden.

»Hver dag socialiserer vi efter træning. Der er julearrangementer – som jeg aldrig har prøvet før, fordi vi ikke holder jul i Kina - og jeg har fået masser af venner. Især fra Skandinavien, så jeg lærer om kulturen hos verdens gladeste folk,« smiler Monica og løber ind i cirklen af neonfarvede leggings igen.

HeyRobics startede i Sverige og voksede sig hurtigt enormt stort. I dag er 6 procent af den svenske befolkning aktive medlemmer – og selvom der er lang vej endnu, før man kan sige det samme om Kina, har kineserne for alvor fået øjnene op for den skandinaviske træningsstil, hvor lykkefølelse og fælleskab er vigtigere end sixpacks.

»Alle trænerne her er frivillige. Vi gør det, fordi vi synes, det er sjovt. Og medlemmerne betaler kun et lille beløb. Så kombinerer vi træningen med kulturelle, sociale arrangementer, hvor udlændingene kan opleve, hvordan man holder kinesisk nytår, og kineserne kan prøve at holde svensk jul,« siger Cassie, inden hun springer videre rundt med resten af den multikulturelle, hyper-energiske flok.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Asien