Svenske toppolitikere beskyldes for børnesex

Medlemmer af den svenske regering og magtelite beskyldes for i 1970erne at have været kunder på bordel i Stockholm og haft sex med mindreårige piger. Nu står en af pigerne frem og kræver erstatning for de påståede overgreb.

Eva Bengtsson med billeder af sig selv som hun så ud, da overgrebene skulle have fundet sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Eva Bengtsson var 14 år, da hun fra et ungdomshjem blev presset ind i prostitution hos en bordelmutter i Stockholm. Det var i starten af 1970erne.

Blandt hendes kunder var ifølge hende selv adskillige politikere fra datidens magtelite, bl.a. lederen af Centerpartiet Thorbjörn Fälldin, næstformanden Olof Johansson og daværende justitsminister Lennart Geijer, der arbejdede under statsminister Olof Palme.

Det videre forløb ligner et plot som kriminalforfatteren Stieg Larsson kunne have udviklet – eller som han måske har hentet inspiration fra.

I dag kræver den midaldrende Eva Bengtsson en undskyldning fra de overlevende blandt de kunder der misbrugte hende og en million kroner i erstatning fra den svenske stat.

Det samme gør andre kvinder, bl.a. Eva Bengtssons jævnaldrende kusine der var i samme situation, men som ikke tør stå frem.

Hun har også tidligere bekræftet at prominente og højtstående politikere var kunder og har tilsvarende bl.a. peget på Thorbjörn Fälldin og Lennart Geijer.

Onsdag trådte hun tårevædet frem for pressen sammen med sin advokat Niclas Karlsson og fremførte sine krav - en undskyldning og en million.

Og sagen er allerede blevet politisk.

Igen.

For det er ikke første gang, at bordelsagen kommer i mediernes søgelys.

Afsløring og tåge
Avisen Dagens Nyheter i Stockholm, kom i november 1977 i besiddelse af oplysninger om at fremtrædende politikere var kunder på et af byens bordeller.

Tippet kom fra en af rigspolitichefens nære medarbejdere, der fortalte en af avisens journalister, at rigspolitichefen havde skrevet en note til på det tidspunkt tidligere statsminister Olof Palme om, at hans justitsminister udgjorde en sikkerhedsrisiko, fordi han frekventerede et bordel.

Stedet havde pikant nok under den Kolde Krig - også polske piger tilknyttet. Sagen var højeksplosiv.

Dagens Nyheter bragte artiklen, hvorefter Olof Palme gik til modangreb. Han benægtede alt og tilbageviste at han skulle have modtaget det pågældende notat.

Og siden har sagen været hyldet i tåge.

Ved en retssag samme år mod bordelmutteren rettede anklagerne udelukkende blikket mod hendes rolle og fortjenester og navnene på kunderne blev aldrig koblet til retssagen.

Først da dommen på to års fængsel blev anket til den svenske højesteret kom det frem, at der havde været mindreårige tilknyttet bordellet. Anklagerne forlangte at føre pigerne som vidner – men frafaldt senere kravet. Og sagen faldt.

Overgreb uden sidestykke
Da Thorbjörn Fälldin, senere i 1976 blev statsminister, lyder teorien, at Olof Palme orienterede ham om notatet og bordelundersøgelsen, og at de indgik en pagt der betød, at Thorbjörn Fälldin i 1978 kunne tilbagevise alle påstande om at han havde været bordel-kunde.

Taberne blev Eva Bengtsson, de øvrige småpiger og det svenske retssamfund.
Som advokaten Niclas Karlsson sagde ved onsdagens pressemøde:

- De seksuelle overgreb er blevet fulgt af et retsligt overgreb, der er uden sidestykke i moderne svensk historie, sagde han.

Den tidligere Centerparti-viceformand, Olof Johansson benægter overfor Dagens Nyheter alt:

- En løgn bliver ikke mere sand af at blive gentaget, siger han.

Den pinagtige sag er måske nok juridisk forældet. Forældelsesfristen er 10 år, men advokat Niclas Karlsson nægter at tro, at den svenske stat vil påberåbe sig den.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt henviser i spørgsmålet om erstatning til den svenske rigsadvokat som har tilkendegivet at han senest indenfor et par uger træffer en beslutning.