Svenske politikere kræver mere atomkraft – og argumenterer med klimabevidsthed

Sverige er godt på vej med at afvikle landets atomkraftværker, men nu truer Moderaternas partileder med at bryde ud af energiaftalen med regeringen, hvis der ikke bliver fornyet politisk opbakning til atomkraften. Eneste mulighed for at opfylde klimamålene er argumentet.

International climate strike in Aarhus and Copenhagen
Unge demonstranter i Sverige, og som her i Danmark, har været med til at bringe klima helt frem på politikernes dagsorden. Nu har svenske tilhængere af atomkraft grebet bolden og fremhæver, at atomkraftværker kan være med til at begrænse CO2-udledningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau/Scanpix

Den svenske atomkraft var ved at gå helt i glemslen. Det er længe siden, at danske demonstranter gik på gaden i protest mod atomkraftværket (Barsebäck, red.) få kilometer væk på den anden af Øresund. Svenske partier fra venstre til højre var enige om et mål om brug af 100 procent vedvarende energi – og dermed ekskludere atomkraft – til at producere el fra 2040.

Nu har det borgerlige Sverige i stedet skruet op for debatten om atomkraft med fuld styrke forud for et møde onsdag om det brede svenske energiforlig. Moderaterna truer med at bryde ud af energiaftalen, hvis man ikke ændrer målsætningen fra at afvikle atomkraften inden for 20 år til i stedet at støtte og styrke atomkraftværkerne. Det handler om klima.

»I dag står atomkraften for 40 procent af den svenske elproduktion. Sammen med vandkraft indebærer atomkraften, at vores elsystem har betydeligt lavere klimapåvirkning end i fossildrevne lande,« skrev Moderaternas partileder, Ulf Kristersson, i en kronik i Dagens Industri.

Siden har de svenske politikere diskuteret atomkraft hen over påsken med stigende intensitet. Den socialdemokratiske energiminister, Anders Ygeman, har sagt, at emnet vil blive taget op i mødet for forligskredsen, og at »alting kan diskuteres«.

Han har også sagt, at han ikke kan forestille sig, at der vil være støtte til at udbygge atomkraften på ny i Sverige, fordi moderne atomkraftværker har vist sig meget dyre at bygge, og fordi produktionen er forbundet med for store risici.

Moderaternas partileder, Ulf Kristersson, har haft det svært, siden det mislykkedes for ham at danne den forventede borgerlige regering efter valget. Nu forsøger han at skærpe profilen ved at sætte atomkraft i sammenhæng med klimabevidstheden.

Tema ved EU-valget

Nylige erfaringer i Frankrig, Finland og Storbritannien har vist, at bygning af moderne atomkraftværker kræver store milliardinvesteringer, og at udgifterne let kan komme ud af kontrol.

Men energiministeren har ikke uden videre afvist tanken om en politisk kovending i svenskernes forhold til atomkraft, som både Moderaterna og Kristdemokraterna allerede har slået an som et valgtema ved det kommende EU-valg.

Hvad skal væk – Barsebäck! Det var i årevis et yndet slagråb for atomkraftmodstandere i København. Nu er Barsebäck lukket, men debatten om atomkraftværker set i klimaperspektiv er vakt til live i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVEN NACKSTRAND/AFP/Scanpix.

Så sent som i 2016 virkede det tilforladeligt for Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Moderaterna at sikre et flertal hen over midten for en ny energiaftale. Her blev det bestemt, at Sverige senest i 2045 »ikke skal have nettoudledning af drivhusgasser«.

Samtidig blev der sat et mål for el baseret fuldstændig på vedvarende energi i 2040. Det blev på borgerlig foranledning understreget i aftalen, at det er »et mål, ikke en stopdato, der forbyder atomkraft«. Men samtidig blev det understreget i aftalen, at der ikke vil være basis for hverken direkte eller indirekte statslig støtte til atomkraft.

Reelt var det en politisk cementering af udfasningen af de svenske atomkraftværker, som har været en del af energiforsyningen siden 1970erne. Men så eksploderede klimadebatten.

Den svenske klimadebat ventes at blive et vigtigt tema op til EU-valget, og der er stor opmærksomhed omkring EUs initiativer for atomkraft.

Allerede ved valget til Riksdagen sidste år fremhævede Kristdemokraterna pludselig atomkraft som partiets nye fokus sammen med familieværdier og krav til sundhedssystemet.

Nu siger både Kristdemokraternas og Moderaternas spidskandidater til EU-valget, at atomkraft både er et sikkerheds- og et klimaspørgsmål som et værn mod »brunkul og russisk gas«. Ulf Kristersson har fastslået, at han kræver en diskussion om atomkraft i forhold til klimamålene på mødet onsdag. Flere svenske medier forventer ultimative krav om nyt positivt fokus på atomkraftværker og mere rentable forhold for atomkraft i konkurrencen med andre energiformer.

Debatten om atomkraft lever igen på den anden side af Øresund.