Svenske muslimer fordømmer terroraktion

Muslimer i Sverige frygter, at de bliver mere isolerede og udsatte efter bombeaktionen i Stockholm.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenske muslimer reagerer med vrede, chok og frygt på den mislykkede bombeaktion i Stockholm lørdag, hvor den irakisk fødte 28-årige Taymour Abdulwahab sprængte sig selv til døde med en hjemmelavet bombe.

Politiet mener dog, at Taymour Abdulwahab havde planer om at bringe sine bomber til eksplosion i et indkøbscenter eller på hovedbanegården, hvor mange mennesker opholdt sig.

- En afskyelig handling, som intet har med islam at gøre. En gal mand, der ville ramme uskyldige. Hans handling går imod vor religion, siger Mahmoud Khalifi, imam ved stormoskéen i Stockholm, Sveriges største.

Mahmoud Khalifis første reaktion var chok og afsky. Derefter blev han bedrøvet, da han forstod, at den formodede terroraktion risikerer at skabe store problemer for Sveriges cirka halve million muslimer.

- Min spontane reaktion var: åh nej, ikke hos os. Derefter bekymring, for aktionen får negative konsekvenser for både muslimer og hele samfundet siger han.

Han beretter, at mange besøgende i moskéen fortæller, at de udsættes for mistænksomhed og føler sig udset som mulige terrorister.

- Vi har taget kontakt til myndighederne og politikerne for at forstærke dialogen mellem de forskellige grupper. Kun en fælles indsats kan forhindre, at det sker igen, siger han.

Besøgende i moskéen, der ligger i bydelen Södermalm lidt syd for centrum, er også bekymrede for fremtiden.

- Ingen støtter en sådan handling. Gerningsmanden har intet belæg i koranen for at begå terror, siger 22-årige Ruweida Ahmed, der studere demokrati og menneskelige rettigheder.

Hun mener, det vigtigste nu er at forebygge, at nogen finder på at begå en lignende handling i fremtiden.

- Først er det vigtigt at forstå, hvorfor nogen kan begå den form vor vold. Derefter kan vi forebygge, at det gentages, siger hun.

Ruweida Ahmed frygter, at Sverige på kort sigt vil opleve mere fremmedfjendtlighed, men at en forebyggende indsat på længere sigt vil skabe bedre forståelse mellem forskellige religiøse og etniske grupper.

/ritzau/