Svenske ministre kalder Sverigedemokraterna for »nyfascister«

Tonen i svensk politik er alvorligt blevet skærpet efter at to svenske ministre har været ude for at beskrive Sverigedemokraterna som "nyfascistiske".

Den svenske statsminister Stefan Löfven Fold sammen
Læs mere
Foto: Pedersen, Terje
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg kommer aldrig til at handle på en måde, så det giver magten over landets udvikling til et nyfascistisk parti, som hverken respekterer menneskers uligheder eller Sveriges demokratiske institutioner.«

Så markant lyder meldingen fra den svenske statsminister Stefan Löfven (S) i en debatartikel i avisen Dagens Nyheter lørdag, hvor han opfordrer til et bredere politisk samarbejde mellem alle partier i Sverige - lige med undtagelse af Sverigedemokraterna.

Og med betegnelsen "nyfascister" om det svenske højrefløjsparti er den politiske debat i Sverige nu for alvor blevet skærpet.

For det er ikke første gang at en socialdemokratisk minister har beskrevet Sverigedemokraterna som nyfascister.  I et tilsyneladende planlagt angreb på højrefløjspartiet, var også miljøminister Magdalena Andersson (S) i fredags ude for at beskrive Sverigedemokraterna som et "lille nyfascistisk parti" i et interview til det svenske nyhedsbureau TT.

Efterfølgende har stort set alle andre partier i Sverige imidlertid taget afstand fra at bruge netop den betegnelse.

»Jeg synes at Sverigedemokraterna er et fremmedfjendtligt parti. Men jeg synes også, at man skal være varsom med ordene. Det her tyder på, at Socialdemokraterne lige nu er vældig pressede,« lyder det fra Folkepartiets leder Jan Björklund til svensk radio, mens man hos Moderaterne også er ked af tonen:

»Det er ulykkeligt at finansministeren og statsministeren skruer yderligere op for tonen i den politiske debat i stedet for at diskutere den alvorlige politiske situation vi står i,« siger pressesekretær hos Moderaterne, Oscar Karlflo, til Dagens Nyheter.

Hos Sverigedemokraterne stiller man sig helt uforstående overfor sammenligningen og betegner udtalelserne som "skræmmende".

»Det er ikke seriøst at gøre brug af sådanne betegnelser i en politisk debat,« siger Sverigedemokraternas partisekretær Björn Söder til Dagens Nyheter og slår fast, at SD ikke har gjort noget som bryder med rigsdagsförordningen samtidig med, at man går ind for lighed mellem mennesker.

»Alle er ligeværdige, det er der ingen tvivl om. Når det gælder seksuel overbevisning, så synes jeg ikke det er noget en politiker skal kommentere. Det er ens egen sag,« lyder det til Dagens Nyheter fra partisekretæren, som ellers tidligere har haft udtalelser, der kunne opfattes som homofobiske. Björn Söder har også tidligere optrådt på et billede sammen med den tidligere nazist Franz Schönhuber, som frem til sin død var engageret i flere højreekstremistiske partier.

»Efterhånden kan jeg sige, at det ikke var særlig smart. Men jeg kan ikke tage ansvar for hvem jeg stiller op sammen med på et billede. Jeg har optrådt på mange billeder med personer, jeg ikke kender,« lyder det fra Björn Söder.

Han og Sverigedemokraterna kræver nu en undskyldning fra statsminister Stefan Löfven.